Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
KULTURA
Šibenbska knjižnica: ilustracija

Noć knjige u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić

Šibenbska knjižnica: ilustracija

 prvi_vizual

Noć knjige, manifestacija kojom se  petu godinu za redom daje poticaj kulturi čitanja, razgovoru o literaturi, književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu, održat će se u petak, 22. travnja, dan uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige. U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluju 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Čak 525 sudionika (knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige…) pripremilo je više od 1000 programa i prodajnih akcija i pogodnosti.

Cijeli svijet je pozornica…

… a Hrvatska je njezin dio. U Noći knjige 2016. William Shakespeare prošetat će hrvatskim knjižnicama, knjižarama, školama, muzejima i brojnim drugim mjestima, potvrđujući svoju prisutnost u našemu kulturnom prostoru i važnost kada govorimo o knjizi i književnosti. Miguel de Cervantes i njegov legendarni vitez don Quijote podsjetit će nas kako se lako opčiniti književnošću i dobrovoljno predati njezinoj čaroliji. Ove dvije velike obljetnice svjetske književnosti u Noći knjige 2016. obilježit će se brojnim programima: izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama, projekcijama filmova i drugim kreativnim pristupima njihovu djelu danas, 400 godina kasnije.
Noć knjige 2016., u znaku je obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

Program u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u znaku 950 godina od prvog spomena Šibenika

Budući da Šibenik slavi 150 godina od utemeljenja Narodne slavjanske čitaonice i 950 godina od prvog spomena grada, velik dio programa Noći knjige u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” posvećen je upravo tim obljetnicama. Tim je povodom, još u veljači, objavljen i natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču s temom Šibenika, koji je naišao na veliki interes, kaže Ana Šimić iz Gradske knjižnice.
– Bili smo ugodno iznenađeni kada nam je na natječaj stigla 41 priča. Prijavili su se i autori iz Zagreba, Varaždina, odaziv je bio odličan. O najboljim pričama, koje će biti i novčano nagrađene, odlučivali su  novinar i publicist Omer Rak, novinarka Živana Podrug i djelatnica knjižnice Jadranka Čobanov koja je zamijenila književnika Ivu Brešana. Tko su dobitnici nagrade “Kušin” za najbolju kratku priču o Šibeniku saznat ćete u petak u 21:35, a knjižnica ima u planu objaviti te priče u svojoj nakladi tijekom sljedeće godine – kaže Šimić.

 

faust

Povodom 950-te obljetnice prvog spomena Šibenika, Gradska knjižnica uz predstavljanje drugog izdanja slikovnice o Faustu Vrančiću, autorice Zdenke Bilušić, donosi i izložbu šibenskih zlatara koji će predstaviti svoj filigranski nakit inspiriran šibenskim motivima. U suradnji s Muzejom grada Šibenika za djecu vrtićke dobi organizirana je radionica izrade šibenske kape koju će voditi etnologinja Marija Krnčević-Rak. Zanimljiva priča  iz povijesti Šibenika o vješticama Mrni i Dobri bit će prikazana u lutkarskoj predstavi, a svoje znanje o rodnom gradu, učenici osnovnih škola pokazat će kroz kviz Šibenik je to!
Knjižnica će i ove godine nagraditi svoje najvjernije čitatelje i to u 6 kategorija. Članovi knjižnice sa najviše pročitanih knjiga, u prošloj godini, bit će nagrađeni besplatnim jednogodišnjim članstvom i knjigama iz naklade knjižnice.
U ovogodišnjoj Noći knjige, u sklopu tradicionalnog druženja s piscem, knjižnica će ugostiti Zorana Pongrašića koji je djeci najpoznatiji po lektiri „Mama je kriva za sve“. Za tu je knjigu dobio i nagradu „Grigor Vitez“ 2000., za roman za mlade. Pongrašić je i osnivač  jedine hrvatske nagrade za najbolju slikovnicu “Ovca u kutiji”.
Program Noći knjige u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić:
9:00 – Radionica izrade šibenske kape za djecu vrtićke dobi, u suradnji s Muzejom grada Šibenika
10:00 – Izložba lutaka i scenografije iz lutkarske predstave Sunce, djever i Neva Nevičica, Lutkarskog studija Faust, u povodu 100. obljetnice prvog izdanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić
10:10 – Predstavljanje drugog izdanja slikovnice Faust homo volans, autorice Zdenke Bilušić
12:00 – Kviz za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola “Šibenik je to!”
18:00 – Nastup dječjeg zbora Cvrčak
Nastup dječje etnoigraonice Balarin te djece iz Dječjeg vrtića Šibenski tići
Proglašenje najčitatelja Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” u 2015. godini (u kategorijama predškolaca i osnovnoškolaca)
19:00 – Lutkarska predstava Suđenje Mrni i Dobri
19:30 – Projekcije kratkih animiranih i dokumentarnih filmova o Šibeniku učenika filmske radionice OŠ Jurja Šižgorića
20:00 – Izložba tradicionalnog nakita šibenskih zlatara: Bataljaku, Čivljak i Domdjoni
20:30 – Druženje s piscem Zoranom Pongrašićem, razgovor će voditi šibenski pisac za djecu Aljoša Vuković
21:30 – Proglašenje najčitatelja Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” u 2015. godini (u kategoriji odraslih)
21:35 – Proglašenje pobjednika nagradnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču “Kušin”
22:30 – Nastup glazbenog dua Antiqua
U Knjižnici će biti postavljene i sljedeće izložbe:
Izložba ilustracija Zdenke Bilušić za slikovnicu Faust, homo volans
Izložba Šibenik, učenika OŠ Jurja Šižgorića
Izložba knjiga iz niza Bašćina Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik
Izložba Cervantes i Shakespeare, u povodu 400. obljetnice njihove smrti
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI