Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
IZDVOJENO
Nikica Valentić u Nu2: Ako se u roku od dvije godine ne razdužimo čeka nas crni scenarij

Nikica Valentić u Nu2:
Ako se u roku od dvije godine ne razdužimo čeka nas crni scenarij

NU2-Nikica_Valentic_01

Bivši premijer Nikica Valentić bio je gost emisije Nedjeljom u dva u povodu 100 dana Vlade. Komentirao je rad premijera, govorio o investicijama, prisjetio se ratnih vremena, privatizacije…

Za premijera Oreškovića je kazao kako je njegov problem nepoznavanje domaćih prilika.
– Tomislav Karamarko nije stručnjak za ekonomiju, ali on bi mogao biti dobar premijer uz jakog potpredsjednika Vlade – smatra Valentić.  Poznaje premijera Tihomira Oreškovića iz poslovnih krugova. Radi se o velikom poznavatelju knjigovodstva i on zaslužuje našu punu pozornost, a njegovi potezi bit će vidljivi za šest mjeseci, rekao je Valentić.
– Mi smo mali narod s velikim problemima. Ako ova vlada ne uspije, ako se u roku od dvije godine ne razdužimo (zbog niske cijene kapitala), čeka nas crni scenarij – poručio je Valentić.  Stava je da se mora smanjiti broj županija te da se u RH treba promijeniti više od 30 posto zakona. Najveći problem vidi u činjenici da Most nije bio pripremljen za obnašanje vlasti.

Politička stabilnost nužna za gospodarski razvoj

– Kapital ide za profitom i sigurnošću. Politička stabilnost preduvjet je za gospodarski napredak Hrvatske. Samo siguran položaj jedne države, dobar međunarodni status, privlači investicije. Ova Vlada je u specifičnoj poziciji jer ima specifičnu parlamentarnu podršku. Ipak, to je prva koalicija koja ide prema nekoj vrsti zajedništva. Ovaj je savez stranaka nategnut kao praćka. Zato im treba dati objektivnu revalorizaciju. U takvim okolnostima, Vladi dajem prolaznu ocjenu. Unatoč nategnutim odnosima, ova vlada zaslužuje prolaznu ocjenu jer se radi o prvoj koaliciji koja ide prema nekakvoj vrsti zajedništva – rekao je Valentić.
Smatra da će se parlament i Vlada konsolidirati, a novi izbori mogu biti opcija samo kad od razilaženja ima više štete neko koristi.
-Razlike između četiri sudionika vlasti utjecat će na stabilnost vlade. Neću reći da bi bila katastrofa, jer ja se tako ne izražavam, ali bila bi šteta izgubiti godine. To je kao loš brak. Ako imate puno djece, bolji je brak od razvoda do određene mjere. Mislim da će se Vlada konsolidirati i da će se početi baviti reformama, s čim već kasni, ova tri mjeseca- kazao je Valentić.
Govoreći o podjelama u društvu, kazao je kako je on protiv diranja povijesti, prozivanja i prisiljavanja te smatra kako je ideološka prepucavanja trebalo prekinuti ranije.
– Vlada je odgovorna za ugodan život manjina, ali isto tako manjine moraju shvatiti specifičnost situacije u Hrvatskoj – kaže Valentić.

Privatizacija-imam čistu savjest

– Privatizacija je počela 1987., sedam godina prije mog dolaska na premijersko mesto. Ako netko zna nešto o mom angažmanu,  neka prijavi. Točno se zna tko je kada bio premijer, mandatar, predsjednik komisije. U mom mandatu je najmanje rađeno jer je bio rat. Nije privatizirana nijedna banka, nijedno zemljište, nijedan hotelski kompleks – rekao je Valentić
Privatizacija je stvorila više štete mentalno, nego ekonomski, a u njoj je bilo više strukturnih problema, smatra Valentić.  Također je mišljenja kako se treba provesti analiza o tome koliko je poduzeća propalo zbog struktrunih problema, a koliko zbog poslovne nesposobnosti novih vlasnika. – Jamčim da iza svakog projekta privatizacije u kojem sam sudjelovao i odlučivao imam moralno i pravno opravdanje. Imam čistu savjest i sve sam radio s dobrom namjerom – kazao je Valentić.
Istaknuo je  kako se INA danas mora braniti svim mogućim sredstvima te da se rješenje mora naći pod svaku cijenu -jer INA  ne smije postati ‘skladište derivata’.
Govoreći o svom premijerskom mandatu Valentić je kazao kako u poslovnom svijetu nema nijednog menadžera koji nije napravio neku pogrešku. Njegova je najveća pogreška kao premijera, kazao je, što vlada tada nije imala nadležnost nad HNB-om i što nije čvršće kontrolirala tok novca kod uvođenja kune.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI