Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
SCENA
Najavljen program 8. Festivala slobodne glazbe

Najavljen program 8. Festivala slobodne glazbe

zaokret

Tino Barišić i Mate Skračić iz Udruge Zaokret/Foto:J.Krnić

Kulturno umjetnička udruga Zaokret najavila je 8. izdanje Festivala slobodne glazbe koji će se na Murteru održati 26. i 27. srpnja. U dva dana održat će se 4 koncerta i neizostavni jam session otvoren za sve glazbenike, najavili su organizatori festivala na konferenciji za novinare.

Ovogodišnji festival održat će se na već ustaljenim lokacijama, ispred kafića Reful u centru Murtera i beach bara Lantana u uvali Čigrađa. Prateći program i ove godine uključuje glazbene radionice– workshopove, slobodne sessione za posjetitelje…
– Prvi dan festivala uveli smo jedan novitet. Povezujemo glazbu, kazalište i film. Sam naziv festivala i njegov koncept uključuje različite vidove umjetnosti pa tako ove godine dovodimo jedan cabaret ansambl Sountrack cabaret. Njega čine operna pjevačica, jazz muzičar, klaun i rockabilly pijanist. Oni pjevaju, sviraju i plešu, a izvoditi će najpoznatije filmske songove. Prema koncepciji dramaturga  Ivana Lea Leme, članovi ansambla, Davorka Horvat, Christian Peter, Berislav Antica i Damir Horvat, oblikuju svoj koncert kao predstavu kroz koju se nižu poznate filmske glazbene teme – najavio je Mate Skračić iz Udruge Zaokret.
Na Festivalu slobodne glazbe  u Murteru prvog dana nastupa i, javnosti još uvijek malo poznata grupa The BoneBomb koja je sastavljena od vrhunskih glazbenika koji su svirali sa nizom poznatih zvijezda sa domaće scene(Dino Dvornik, Arsen Dedić, Josipa Lisac…). Iza njih su već dva snimljena albuma koja su naišla na odlične kritike, istaknuo je Mate Skračić.
– Preslušavajući njihov prvi album “What Do You Think This is?”, glazbeni kritičar Dubravko Jagatić zaključio je da su The BoneBomb bend koji zvuči kao da je izašao iz radionice Blue Note recordsa jer nudi svjež pristup nu jazz-u uz finu primjesu soula i R&B-a, dok je Zoran Stajčić, urednik portala ravno Do Dna napisao kako band svojom instrumentalnom glazbom vodi na ugodno putovanje kroz ikonografiju i zvukove plesnog jazza, soula, funka, rhythm&bluesa i filmskih soundtracka iz najboljih vremena cool Hollywooda – kazao je Skračić, te dodao kako se radi o vrlo zanimljivom bandu koji će  na koncertu sigurno pružiti i dobru zabavu.
Završni dan festivala, 27.srpnja, iz centra Murtera seli u uvalu Čigrađa i osim tradicionalnog “jam sessiona ispod bora” donosi dva zanimljiva i različita nastupa, najavo je Tino Barešić iz udruge Zaokret.
-I drugog dana festivala držimo se ideje da promoviramo bandove koji još nisu toliko afirmirani, ali su izuzetno zanimljivi i zaslužuju da ih publika čuje. Prvi nastupa Ante Prgin Surka kojeg znamo po beatboxu. On će pružiti kompletni doživljaj-sam izvodi ritmove, radi loopove i ništa nije unaprijed snimljeno već je sve uživo, a usput svira trubu, ukulele i usnu harmoniku. Sve zvuči kao da je na pozornici cijeli band – kazao je Barišić.
Za razliku od prethodnih godina kada je bilo riječ o velikim i poznatim glazbenim imenima, headlineri drugog dana su također novo ime na glazbenoj sceni. Riječ je o klasičnom funck bandu Groove up koji dolazi iz Osijeka.
– Groove up čini 10 glazbenika, s punom puhačkom sekcijom i čak tri pjevačice što je za hrvatske okvire neuobičajena postava. Njihov voditelj, bubnjar Ivan Šmit Šmele je glazbenik s magisterijem Berkeley sveučilišta, svirao je dosta po Americi. Riječ je o pravom festivalskom bandu koji će napraviti dobru atmosferu – kazao je Barišić.
Organizatori festivala, na konferenciji za novinare, najavili su kako će uskoro na službenim stranicama festivala objaviti kompletan program s radionicama.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI