Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Hoće li ova raspadajuća skupina biti zapamćena kao najštetnija u povijesti malde hrvatske državefoto HINA/ Damir SENČAR

Naglo se predomislili:
Vlada RH hoće pa neće povećati financiranje političkih stranaka?

Hoće li ova raspadajuća skupina biti zapamćena kao najštetnija u povijesti malde hrvatske državefoto HINA/ Damir SENČAR

 

Zajednička fotografija vladajućih foto HINA/ Damir SENČAR

Zajednička fotografija vladajućih
foto HINA/ Damir SENČAR

Čini se kako su se u Vladi RH danas naglo predomislili i odlučili postupiti drukčije nego li su prvotno planirali, kada je riječ točki dnevnog reda 8 B na današnjoj 14. sjednici. Naime, u materijalima za tu točku jasno je stajalo kako su željeli povećati davanja za političke stranke s 47,3  na 55 milijuna kuna (vidi Tris), te stoga uskladiti postotak izdvajanja iz državnog proračuna s 0,075 na 0,087 posto. No možda i zbog bojazni kako će takva odluka negativno odjeknuti u javnosti, jer nije u skladu s proklamiranim reformama, štednji i tome slično, ta je odluka iznenada izmijenjena.

Kako javlja Hina, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović izvijestila je da Vlada prihvaća prijedlog izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koje su predložili zastupnici Mosta, HSLS-a, BUZ-a i nezavisna zastupnica Gordana Rusak, kojim bi političke stranke umjesto 0,05 posto ukupnih proračunskih rashoda, ubuduće dobivale 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda.
  Stranke bi tako ove godine trebale dobiti 47,3 milijuna kuna ili gotovo 8 milijuna manje nego je predviđeno proračunom.
Obrat je to u odnosu na prvotno mišljenje Vlade budući da je u jučer objavljenim materijalima stajalo da će Vlada podržati da se utvrđivanje visine sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika veže uz ostvarenje poreznih prihoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna, no da će se iznos postotka uskladiti prema osiguranim sredstvima u državnom proračunu za tu namjenu.
Kako je u ovogodišnjem proračunu za političke stranke osigurano 55 milijuna kuna, što u odnosu na ostvarene porezne prihode iz objavljenog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2014. godinu predstavlja udio od 0,087 posto, u mišljenju Vlade stajalo je kako predlaže da se predloženi iznos postotka od 0,075 korigira na tih 0,087 posto.
Danas, pak, u mišljenju Vlade stoji da podržava prijedlog predlagatelja i stupanje zakona na snagu 1. lipnja.
Kako bi sve zajedno bilo još manje jasno, Hina izvještava kako je čelnik Mosta Božo Petrov najavio u srijedu prije aktualnog prijepodneva da će se nastaviti rezanje sredstava političkim strankama nakon što su u prvom koraku, amandmanom na predloženi državni proračun, sredstva za stranke spustili sa 63 na 55 milijuna kuna.
“To je bio prvi korak, u drugom će se iznos za stranke spustiti na 47 milijuna kuna”, najavio je tada potpredsjednik Vlade.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI