Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
UKRATKO
Nacionalni park Krka i ove se godine pridružuje globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka

Nacionalni park Krka i ove se godine pridružuje globalnoj volonterskoj akciji Zelena čistka

 

zelenacistka krka

S prošlogodišnje akcije čišćenja NP Krka

 

Akcija čišćenja održat će se u petak, 22. travnja 2016. u 8 sati na Lozovcu.

Djelatnici Nacionalnog parka Krka u suradnji s volonterima iz Braniteljske socijalno radne zadruge Branitelj, volonterima iz Kulturne udruge Slovenaca dr. France Prešeren (sekcija Ljubitelji prirode Planika – Runolist) Šibenik, volonterima iz Ekološke udruge Monte Promon iz Siverića i lokalnim stanovništvom čistit će nelegalno odlagalište otpada na Lozovcu, nedaleko glavnog ulaza u NP Krka. Tom prigodom sanirat će se nelegalno odlagalište otpada površine oko 1 hektar. Na odlagalištu se uglavnom nalazi sitni i srednji kućanski otpad, ali i ostaci građevinskog materijala.
U povodu Svjetskog dana planeta Zemlje, u petak će se također održati i radionica oslikavanja automobilskih guma u Katoličkoj OŠ u Šibeniku te čišćenje i uređenje okoliša.
Zelena čistka zajednička je jednodnevna akcija čišćenja nelegalnih odlagališta otpada i najveći volonterski ekoprojekt u Hrvatskoj, koji okuplja aktivne građane i organizacije, a dio je velike globalne akcije World cleanup, pokrenute 2008. Temelji se na buđenju svijesti o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planeta Zemlje.
Obilježavanjem Dana planeta Zemlje javnost se želi osvijestiti o opasnostima koje prijete životu na Zemlji te o potrebi zaštite okoliša i očuvanja biološke raznolikosti i povoljnih uvjeta za suživot čovjeka i prirode. Nagli razvoj industrije doveo je do porasta potrebe za energijom, odnosno do pojačanog korištenja fosilnih goriva i otpuštanja velike količine otrovnih tvari u zemlju i zrak. Svojim odgovornim ponašanjem svakodnevno možemo doprinijeti očuvanju biološke raznolikosti koju ostavljamo u zalog budućim generacijama, ističu iz Nacionalnog parka Krka.

zelena cistka

Tags: ,

VEZANE VIJESTI