Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
IZDVOJENO
eee

Merak, Balkan i Europa:
Susret šibenskih novinara s makedonskim predsjednikom

eee
fff

Aleksandar Damovski, Jasmina Mironski, Hrvoslav Pavić, Panta Džambanoski, George Ivanov, Ksenija Bilan, Goran Šimac, Dino Karađole i Davorka Blažević (Foto Ured predsjednika)

Skupina novinara iz Šibenika na svojoj balkanskoj ruti susrela se danas u Dojranu u Makedoniji s makedonskim predsjednikom Georgeom Ivanovim.

U organizaciji udruge Hrvatsko-makedonska tangenta i Hrvatskog novinarskog društva, na putu preko Beograda, Skopja i Popove Kule novinari iz Šibenika Marina Jurković (Slobodna Dalmacija), Ksenija Bilan (ŠibenikIn), Davorka Blažević (Slobodna Dalmacija, Tris.com.hr ), Goran Šimac (Tris.com.hr), Hrvoslav Pavić (24sata, Tris.com.hr), zajedno s direktorom Turističke zajednice Grada Šibenika Dinom Karađolom danas su posjetili Dojran, gradić na istoimenom jezeru uz granicu s Grčkom. Tamo su, zajedno s makedonskim kolegama Jasminom Mironskom (France press), Aleksandrom Damovskim (MKD.mk), Pantom Džanbazoskim (TV Telma) na terasi hotela Romantik na Dojranskom jezeru bili gosti makedonskog predsjednika Georgea Ivanova, koji ih je u dvosatnom neformalnom razgovoru iz prve ruke informirao o složenoj makedonskoj unutarnjoj i vanjskopolitičkoj situaciji, problemima Makedonije koju potresa izbjeglička i migranstka kriza. Ivanov je među ostalim istaknuo kako je Makedoniji važna hrvatska potpora na euroatlanskom putu, kako su odnosi dviju država konstantno u uzlaznoj putanji,  te ih je naveo kao primjer dobre suradnje kakva bi trebala biti među svim državama na Balkanu.

Osim intervjua koje je predsjednik dao zainteresiranim novinarima, susret je bio neformalan i opušten. Razgovaralo se, među ostalim, i o Balkanu, u Hrvatskoj nemilom geografskom pojmu koji je, otkrio je Ivanov, ime dobio spajanjem turskih riječi za med i krv. Njemu je, pak, draža ili bolja definicija Balkana kao inata i meraka. A merak ima mnogo svojih definicija i vrlo široko značenje, koje se ne može prevesti ni objasniti nekom tko ne zna za taj osjećaj. Merak može biti kad se kava pije sat vremena, kad se spoje ručak i večera, kao i niz drugih dobrih situacija i aktivnosti koje se opušteno upražnjavaju bilo gdje na svijetu, ali ipak su u meračenju najbolji Balkanci. Šibenčani su se od Ivanova oprostili tako što su mu poklonili dalmatinski ‘merak set’ – šibensku kapu, travaricu šibenskog Vinoploda i CD. Intervjui s predsjednikom Ivanovim u našim medijima čitat će se tek za koji dan, jer su novinari, uz pomoć novih saznanja, u Makedoniji nastavili usavršavati svoj merak.

eee

Ksenija Bilan i Goran Šimac darovali su makedonskom predsjedniku Ivanovu šibenski ‘set za merak’ (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI