Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
UKRATKO
Medijske slobode u svijetu: Hrvatska pala za pet mjesta

Medijske slobode u svijetu:
Hrvatska pala za pet mjesta

 

reporteri bez granica

Sloboda medija pogoršala se svuda u svijetu prošle godine, pa tako i u Hrvatskoj koja je pala za pet mjesta na ljestvici, navode u svom godišnjem izvješću Reporteri bez granica (RSF).

Ljestvica slobode medija u 180 zemalja, koja se objavljuje od 2002., temelji se na seriji indikatora: pluralizmu, neovisnosti medija, autocenzuri, pravnom okviru, transparentnosti.
– Svi indikatori ljestvice svjedoče o pogoršanju – kazao je  za agenciju AFP, Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.
Na ljestvici za 2015. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu, dok je godinu prije bila rangirana kao 58.
Kad je u pitanju susjedstvo,. Slovenija je 40., Srbija je četiri mjesta ispred Hrvatske, Mađarska je 67., BiH 68., Italija se nalazi na 77. mjestu, a Crna Gora je 106.
Europa je, navodi izvješće, i dalje područje u kojoj su mediji slobodniji nego drugdje. Finska je na prvom mjestu šestu godinu za redom, a iza nje su Nizozemska, Norveška i Danska. Među prvih deset su i Švicarska, Švedska i Irska.
Podaci iz izvješća pokazuju da Europa i dalje ima najslobodnije medije, iza nje je Afrika, koja je prvi puta pretekla obje Amerike u kojima je nasilje nad novinarima u porastu. Slijede Azija i istočna Europa dok su sjeverna Afrika i Bliski istok još uvijek regije u kojima su novinari izloženi ograničenjima svih vrsta.
Kada se radi o zemljama istočne Europe, Poljska je zabilježila ogroman pad od 29 mjesta zbog “ultrakonzervativne vlade koja je preuzela kontrolu nad medijima”, naglašava RSF.
Jako loše stoje i Rusija koja je 148. i Turska na 151. mjestu.
Iako se stanje pogoršalo u svim dijelovima svijeta, pad je najjači u Latinskoj Americi, poglavito zbog ubojstava novinara.
U Latinskoj Americi, “nasilje, organizirani kriminal, nekažnjivost, korupcija i koncentracija medija predstavljaju glavne prepreke slobodi medija”, navodi RFS.
Na dnu ljestvice se kao i prošle godine nalaze se Kina, Sirija, Sjeverna Koreja i Eritreja.
– Na nesreću, jasno je da mnogi svjetski vođe razvijaju neku vrstu paranoje prema novinarima -kazao je Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a.
Klima straha rezultira rastućom averzijom prema debati i pluralizmu, obračunima sve autoritarnijih vlada s medijima, te izvješćima o medijima u privatnom vlasništvu kojima sve više upravljaju osobni interesi. Garancija prava javnosti na neovisne i vjerodostojne vijesti i informacije ključna je ako se žele riješiti problemi, i na lokalnom i na globalnom planu, stoji u izvješću o slobodi medija u 2015., Reportera bez granica .
Tags: ,

VEZANE VIJESTI