Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
POLITIKA
Ladislav Ilčić (HTV)

Ladislav Ilčić u Nu2:
Hasanbegović je u krivo vrijeme poručio da treba paziti što se piše

Ladislav Ilčić (HTV)
Ladislav Ilčić (HTV)

Ladislav Ilčić (HTV)

U emisiji HTV-a „Nedjeljom u 2“ gost Aleksandra Stankovića bio je saborski zastupnik Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta – Pokreta za uspješnu Hrvatsku, koja je član vladajuće Domoljubne koalicije.

Razgovor je otvoren aktualnom temom napada na novinara Antu Tomića i, po mnogima, skandaloznog priopćenja Ministarstva kulture: – Tu se sad otvara jedna šira tema, koliko netko svojim pisanjem provocira neke stvari… Primjerice, Charlie Hebdo je ismijavao Muhameda i toliko su provocirali muslimane da nisu smanjivali napetost. Trebamo poticati ozračje suradnje – rekao je Ilčić i nastavio: – Nema nikakvog opravdanja ni za kakvo fizičko nasilje. Hasanbegovićevu izjavu ne tumačim kao opravdanje nasilja, ali je paralelno s tim možda drugi dio rečen u krivo vrijeme, možda je kasnije trebao reći pazite što pišete.
– Kad sam rekao ono za izbjeglice, ja sam se stvarno iznenadio, taj sam čas bio proglašen za ksenofoba, rasista i fašista. Jasno sam rekao da je svaki čovjek jednako vrijedan, a ideja rasizma je da je netko vredniji od drugoga. Ali to nije priječilo Aleksandru Kolarić i Maju Sever koje su me zajedno sa Sandrom Benčić oprale kao da sam Hitler – analizirao je Ilčić svoju nedavnu kontroverznu izjavu različitostima Muslimana i Europljana.
– Radi se isključivo o natalitetu, kada o tome govorimo moramo voditi aktivnu demografsku politiku, Kanada vodi računa koga želi uvesti u Kanadu, po spolu, dobi, vode aktivnu imigrantsku politiku, a mi smo samo propuštali ljude i bili sretni što idu u Njemačku. Danas znamo da su po balkanskoj ruti prolazili teroristi, dakle sigurnosne smo probleme izazivali. Trebalo je solidarnost pokazati, ali prvi sam rekao da za ekonomske migrante treba granicu zatvoriti i bila je hajka na mene – rekao je Ladislav Ilčić, tvrdeći da bodljikave žice na granicama nisu potrebne, već da „treba riječiti izvor problema“.
U Emisiji je bilo riječi i o reformi školstva, za koju je poznato da je Ladislav Ilčić ne podržava. – Žao mi je što je napravljena atmosfera svetosti, nitko ništa ne smije taknuti inače je protivnik djece i napretka Hrvatske kad se radi o reformi. Mnogo toga nije rađeno na temelju analize materijalnih i kadrovskih mogućnosti. Područja znanosti, tehnologije, matematike su ona koja nas mogu izvući iz krize, a u ekspertnoj skupini nitko nije iz tih područja, osim polovično jedne članice. Relativizacija spomenutih područja, prerana izbornost, mogla bi dovesti da učenici bježe od teških predmeta i da smanje mogućnost upisa na fakultete koji su nam ključni za ekonomski napredak – kazao je Ilčić, opovrgavajući da je izjavio da Boris Jokić ne može voditi reformu „jer je ateist koji doktorirao na temi potrebe vjeronauka u školama“.
O problematici pobačaja, Ladislav Ilčić je rekao: – Sama zabrana nije mjera pronatalitetne politike; onaj tko želi, napravit će ga negdje drugdje. To je civilizacijsko pitanje. Ali suigurno bih mijenjao zakon iz 1978., medicina je otada napredovala, danas recimo znamo da dijete cucla palac u utrobi, znamo da u 23. danu kuca srce djeteta, znanstvenici potvrđuju da život počinje u trenutku začeća. Trebamo ga štititi. Čak 75 posto žena kao razlog abortusa navodi ekonomsko stanje, ajmo im pomoći da riješe ekonomske problem, stambeno pitanje recimo. Odgovorno spolno ponašanje, stav prema sebi i svom tijelu, odnos između muškarca i žene, jako puno mjera ima da se stopa abortusa smanji.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI