Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Kulturnjaci 2016: Kožarićevo Sunce u crnini

Kulturnjaci 2016:
Kožarićevo Sunce u crnini

U prosvjednoj akciji Kulturnjaka prekriveno Kožžarićevo Sunce

Foto:HINA/Lana Slivar Dominić

 Skulptura Prizemljeno Sunce Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici u Zagrebu osvanula je danas, 10. travnja, prekrivena crnom tkaninom. Intervencija je odgovor inicijative Kulturnjaci 2016 na galopirajuću fašizaciju društva.

Njihovu izjavu tim povodom prenosimo u cijelosti:
“Na današnji dan osnovana je tvorevina koja je označila najmračnije razdoblje naše povijesti, zločinačka Nezavisna Država Hrvatska, koja je progonila i ubijala po nacističkom programu sve one koji se nisu uklapali u jasnu viziju fašističkog društva.
Tužno je da se danas, 75 godina kasnije, nalazimo u atmosferi reustašizacije društva, povijesnog revizionizma predvođenog ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i fizičkih napada na neistomišljenike, koje sadašnja vlast ne samo ne osuđuje već i opravdava.
Čin prekrivanja Kožarićevog Sunca metafora je za pomrčinu svijesti i savijesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo na hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju.
Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za njen humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina.
Smrt fašizmu i ne ponovilo se!”
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI