Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
UKRATKO
Kulturnjaci 2016: Akcija čitanja “In memoriam Umberto Ecce homo”

Kulturnjaci 2016:
Akcija čitanja “In memoriam Umberto Ecce homo”

umberto eco

U ovogodišnjoj Noći knjige, u petak 22. travnja, Kulturnjaci 2016 izvode akciju čitanja „In memoriam Umberto Ecce homo“.

Od 19 do 20 sati na javnim mjestima diljem Hrvatske čitat će ulomak iz Ecova „Eseja o vječnom fašizmu“.

“Ovaj esej nedavno preminulog talijanskog književnika i semiotičara rezonira s nekim pojavama našeg političkog trenutka u kojem nositelji vlasti amnestiranjem simboličkog nasilja otvaraju prostor netoleranciji, mržnji i fizičkom nasilju. Ne pristajemo na relativizaciju ustaškog režima i rasnih zločina motiviranih paradigmom nacionalne homogenosti, na njihovo puzajuće uvođenje u škole i normalizaciju u svakodnevici.

Budući da esej završava riječima: „Naša je dužnost da ga (fašizam – op.) razotkrijemo i pokažemo prstom na svaki njegov primjer, svakoga dana, na svakom mjestu na svijetu. Sloboda i oslobođenje zadaci su kojima nikada nema kraja.“ – ulomak ćemo čitati ponovo i ponovo tijekom sat vremena”, navode iz Inicijative Kulturnjaci 2016.

Esej o vječnom fašizmu čitat će se u Zagrebu, Daruvaru, Sisku, Puli, Malom Lošinju, Novigradu, Opatiji, Bolu, Velikoj Gorici, Pazinu, Splitu, Labinu, Dubrovniku, Čazmi, Varaždinu. Popis lokacija čitanja, kao i tijek akcije možete pratiti na Facebook stranici Kulturnjaci 2016.

 

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI