Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Krka u ‘Prirodi’ točno 105 godina nakon otkrića jezgre atoma

Krka u ‘Prirodi’ točno 105 godina nakon otkrića jezgre atoma

U šibenskog Gradskoj knjižnici predstavljen je dvobroj časopisa ‘Priroda’, u cijelosti posvećen Nacionalnom parku Krka.

casopis priroda2

“Prirodu” već 105 godina objavljuje Hrvatsko prirodoslovno društvo iz Zagreba, a te 1911. godine je, osim što je osnovan Hajduk, otkrivena i jezgra atoma. Uredništvo časopisa upravo u ovoj drugoj činjenici vidi “prst sudbine”, a “Prirodu” je u toj bitnoj godini za znanost uređivao Spiridon Brusina.
– Te smo godine ozbiljnije ušli u strukturu atoma. Bez saznanja o građi atoma ne bi bilo mobitela, Facebooka, Twittera, televizije, satelita, ne bi bilo nikakve komunikacije. Svijet bi danas bio bitno drugačiji – rekao je na današnjoj prezentaciji doktor znanosti Nenad Judaš, kemičar po struci i jedan od dva glavna urednika “Prirode”.
Judaš je naglasio da je časopis dosad promijenio 22 glavna urednika i sedam država te preživio dva svjetska rata i jedan Domovinski. – Posebno smo ponosni na činjenicu da u “Prirodi” svi suradnici i urednici volontiraju, a od velike važnosti je da se u časopisu objavljuju provjerene i točne informacije, a ne pseudoznanstveni tekstovi – rekao je Nenad Judaš.
casopis priroda1

Krešimir Šakić, Nenad Judaš i Drago Marguš (Foto: Jozica Krnić)

 

– Suradnja časopisa “Priroda” i NP Krka nametnula se prirodno. Časopis već dugi niz godina ima vrlo važnu ulogu, a to je da djeci u njihovom formativnom razdoblju predstavljaju prirodu, kao i važnost njezinog očuvanja. S druge strane, Javna ustanova NP Krka, kao i sva zaštićena područja, pored brige o očuvanju i prezentaciji prirodne baštine, ima još jedan bitan zadatak – edukaciju. Zato nam je čast da nas je časopis s takvom tradicijom prepoznao te da je uredništvo odlučilo da budemo tema ovog dvobroja – rekao je danas i ravnatelj NP Krka, Krešimir Šakić.
Gost-urednik predstavljenog dvobroja “Prirode” je biolog i stručnjak iz redova NP Krka, Drago Marguš, koji je u uvodniku napisao: “Neprijeporne vrijednosti Krke veliki su izazov održivom socijalnom i gospodarskom razvoju lokalnih zajednica na području Šibensko-kninske županije, koji je potrebno uskladiti s dugoročnim ciljevima zaštite i očuvanja prirodne i kulturne baštine da bi se, unatoč očekivanim promjenama, sačuvale izvorne prirodne i estetske vrijednosti i naslijeđena povijesna baština.”
Posjetite Krku i čitajte “Prirodu”!

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI