Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Krešo Beljak (Foto: HINA/ Dario GRZELJ)

Krešo Beljak u Nu2:
Političari koji trebaju provesti reforme ne znaju što rade

Krešo Beljak (Foto: HINA/ Dario GRZELJ)

Novoizabrani predsjednik HSS-a i gradonačelnik Samobora, danas je gostovao u HTV-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u 2’.

Krešo Beljak (Foto: HINA/ Dario GRZELJ)

Krešo Beljak (Foto: HINA/ Dario GRZELJ)

– Najveći problem ove Vlade je što Tomislav Karamarko nije uspio postati premijer. To opterećuje odnose u vladajućoj koaliciji. To je problem koji će, ne promijeni li se način komunikacije između partnera koji čine vladajuću većinu, eskalirati u budućnosti – istaknuo je na poečtku emisiji predsjednik HSS-a Krešo Beljak, čija je stranka dio Domoljubne koalicije. – Bilo bi bolje da je Karamarko pobijedio i postao premijer, što se komunikacije tiče. Bi li bilo bolje što se reformi i napretka tiče, to ne mogu znati.
Dovođenje Tihomira Oreškovića je bila nužnost, tvrdi Beljak, ako se nije htjelo ići na ponovljene izbore. – Tihomir Orešković nema izborni legitimitet. Taj čovjek nema veze s Hrvatskom, on je bio izbor B ili C, što je usuglašeno na brzinu. Ja se jedino čudim što je jedan takav eminentni stručnjak i menadžer prihvatio  tu poziciju. Može se okružiti kvalitetnim suradnicima, koji razumiju politiku i probleme, pa možda nešto i napravi. Nije nužno da on sve zna, nužno je da se okruži ljudima koji znaju. Hoće li to napraviti, to ovisi o njemu – kazao je.
Beljak nije optimist ni što se provedbe obećanih reformi tiče. – Pokušaji reformi, primjerice u zdravstvu i javnoj upravi, meni nalikuju na pokušaje liječenja kuge u 16. stoljeću, kada su doktori puštali krv pacijentima, misleći da rade dobro. Naravno da nisu radili dobro, jer nisu znali što bi trebali napravili. Danas političari koji misle da pokreću reforme, ne znaju što rade. To je činjenica. Žele neke stvari prikazati kao reforme, a to reforme nisu – naglasio je, te nastavio: – To je pokušaj mazanja očiju javnosti, reforme trebaju biti duboke.  Jedina reforma koju ovo društvo treba je povećanje radnih mjesta, kako bi zaposleni ljudi konačno počeli puniti proračun. Reforma treba dignuti državni prihod, to se može postići decentralizacijom društva i davanjem ingerencija lokalnim dužnosnicima da sami traže investitore.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI