Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA
Na izbornom Saboru Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak (na fotografiji) je izabran za predsjednika stranke. foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ

Jedna stranka – jedan kandidat:
Ivan Vrdoljak novi je predsjednik HNS-a

Na izbornom Saboru Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak (na fotografiji) je izabran za predsjednika stranke. foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na izbornom Saboru Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak (na fotografiji) je izabran za predsjednika stranke. foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na izbornom Saboru Hrvatske narodne stranke – Liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak je izabran za predsjednika stranke (foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Ivan Vrdoljak u subotu je izabran za novog predsjednika HNS-a, kao jedini kandidat na stranačkom izbornom Saboru, poručivši kako je HNS stožerna stranka građanskog centra, jednako udaljena od lijeve i desne strane, koja će i dalje biti stranka rezultata i oslonac “nagriženom” srednjem sloju društva kojem treba vratiti dostojanstvo života.

Glasovanju za predsjednika stranke je od 670 delegata pristupilo njih 610, od kojih je važećih listića bilo 601. Uz novog predsjednika Vrdoljaka, na stranačkom je Saboru izabran i njegov zamjenik Predrag Štromar te dvoje potpredsjednika – Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković.

O svakoj stranci ovisi kako će prihvatiti vrijednosti centra i tako se približiti HNS-u

“Jesmo i bit ćemo stožerna stranka građanskog centra, opcija za sve građane Hrvatske koji se tako osjećaju i žele osjećati. Kad kažem građanski centar, onda kao inženjer po zvanju doživljavam centar u svakoj geometriji jednako udaljen od lijeve i desne strane, a o svakoj strani ovisi koliko će prihvati vrijednosti centra, njima proširiti svoj prostor i na taj način se približiti HNS-u”, poručio je Vrdoljak.

Takvo približavanje, preklapanje vrijednosti, ideja i vizija u budućnosti, vjeruje, može rezultirati kvalitetnim razgovorom i mogućom suradnjom, pa i političkom koalicijom. “Mislim da smo time rekli sve bitno o temi s kim će i kako će HNS u budućnosti surađivati na našoj političkoj sceni”, naglasio je.

Radit će, istaknuo je, na uklanjanju populizma i ekstremizma iz hrvatske politike i hrvatskog društva. “Jesmo i bit ćemo nositelji vizije i strategije razvoja zemlje u cjelini te stabilan i vjerodostojan partner u vlasti, jer su se svi dosadašnji eksperimenti tzv. trećih puteva pokazali potpunim i preskupim promašajima”, rekao je Vrdoljak.

Na izbornom Saboru Hrvatske narodne stranke - Liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak je izabran za predsjednika stranke. Na fotografiji Predrag Štromar, Ivan Vrdoljak, Anka Mrak-Taritaš, Srðan Gjurkoviæ i Matija Posavec (foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Na izbornom Saboru Hrvatske narodne stranke – Liberalnih demokrata (HNS) Ivan Vrdoljak je izabran za predsjednika stranke. Na fotografiji Predrag ŠTromar, Ivan Vrdoljak, Anka Mrak-Taritašš, Srđan Gjurković i Matija Posavec (foto HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ)

HNS će biti baštinik domoljublja u najpozitivnijem smislu riječi

HNS će, dodao je, biti baštinik domoljublja u najpozitivnijem smislu riječi. “Onako kako ga je Savka razumijela nekad i kako ga mi razumijemo danas – dokazujući ga očuvanjem nacionalnih interesa na svakom polju društvenog života, uključujući i gospodarstvo, ljubeći svoju zemlju na bolji, pošteniji i kvalitetniji način, a ne samo busanjem u prsa ili mahanjem zastavama. Na način da će od toga koristi imaju svi građani Hrvatske, a da pritom nitko nema pravo monopola na domoljublje”, poručio je.

Politički koncept koji počiva na ‘našima’ i ‘vašima’ i na životu u prošlosti definitivno je, kaže, na umoru i to prirodnom smrću od istrošenosti. “Samostalno i u suradnji s drugim političkim strankama, važno je širiti krugove pametnih i sposobnih ljudi koji su voljni angažirati se radeći na dobrobit drugih. Samo slabi političari trebaju uz sebe slabije od sebe i zaziru od pametnijih. Bojim se da takvi danas prevladavaju u Hrvatskoj, iako današnja politička bitka mora biti bitka umova, bitka znanja, ideja i rješenja” poručio je Vrdoljak.

HNS, kaže, ne želi negativnu selekciju, nego protočnost najboljih. Osvrčući se na izazove u gospodarstvu rekao je kako pod svaku cijenu treba nastaviti teškom mukom preokrenute pozitivne trendove u industriji.

“Istom snagom moramo nastaviti rast izvoza, vratiti fokus na poticanje konkurentnosti, gospodarskog rasta i privatnih investicija, uz daljnju liberalizaciju unutarnjeg tržišta”, kazao je.

Upozorio je i na potrebu promjene načina razmišljanja i odnosa cjelokupne javnosti prema radu i poduzetništvu, a zalaže se i za jednake šanse za kvalitetno obrazovanje i odgovarajuću zdravstvenu skrb te pravo na odgovornu i efikasnu lokalnu samoupravu.I

Decentralizacija nije poklon državnih vlasti, nego braćanje stvari u prirodno stanje

“Pritom treba imati na umu da decentralizacija nije poklon središnje državne vlasti nego vraćanje stvari u prirodno stanje te da decentralizacija nije samo pitanje ovlasti, nego i odgovornosti”, poručio je.

HNS će, ističe,u budućnosti pokretati projekte koji će uključivati najbolje hrvatske gospodarstvenike, najuspješnije znanstvenike, najpoznatije umjetnike i najperspektivnije studente, da bi umrežavanjem svih pozitivnih resursa doprinijeli kreiranju vizije budućnosti, koja će biti temeljem uspješne strategije razvitka Hrvatske.

“Jesmo i bit ćemo stranka rezultata, stranka zdravog razuma i stranka koja govori istinu čak i onda kada javnost nije najsretnija da je čuje. Jesmo i bit ćemo oslonac nagriženom srednjem sloju kojem trebamo vratiti dostojanstvo života”, poručio je.

Vesna Pusić počasna predsjednica HNS-a 

Dosadašnja predsjednica Vesna Pusić proglašena je počasnom predsjednicom stranke. “Sabor donosi novu energiju i snagu za koju smo svi odgovorni. Posao koji je pred nama je velik i važan, ali je ekipa odlična”, poručila je.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI