Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA
Janica Kostelić, novo vladino pojačanje: Politički izazov vrhunske skijašice

Janica Kostelić, novo vladino pojačanje:
Politički izazov vrhunske skijašice

Janica Kostelić uskoro postaje pomoćnica ministra obrazovanja, znanosti i sporta, Predraga Šustara, zadužena za resor sporta. Bit će to veliki izazov za vrhunsku skijašicu s brojnim trofejima, ali bez političkog iskustva ...

jana kJanica Kostelić, najtrofejnija i najuspješnija hrvatska sportašica ikad, uskoro će u Ministarstvo obrazovanja i sporta. Na dužnost pomoćnice ministra za sport. Na prvu bi se reklo da je ovo jedno od onih imenovanja koja nailaze na nepodijeljeno odobravanje. Jer, Janica je nacionalna heroina. S vitrinom prepunom skijaških trofeja. Za razliku od mnogih u sportu, napose u politici, znala je kad je vrijeme za odlazak. U trenutku dok je bila na vrhuncu, oprostila se sa skijanjem. No, postala je legenda, sportašica vrijedna divljenja i svakog poštovanja. Ipak, njezino promaknuće otvara i niz dvojbi. Je li Janica kvalificirana za posao na koji odlazi, hoće li se na toj dužnosti snaći ili će naprosto, kako to nerijetko biva, biti bezočno iskorištena i izmanipulirana za potrebe politike?

– Nadam se da ću u svojim nastojanjima u novoj ulozi imati široku podršku i da ću dobiti priliku na neki način vratiti sportu i Hrvatskoj ono što su sport i Hrvatska dali i učinili za mene – napisala je Janica, potvrđujući da je odlučila prihvatiti ponudu.
Mnogi misle da je idealna za tu funkciju, žena s tri osvojena svjetska skijaška kupa, šest olimpijskih medalja, od kojih četiri zlatne i dvije srebrne, osvojit će i ovu vladinu, kažu. A i prije nje u Vladi su sudjelovali bivši vrhunski sportaši, od Mira Novosela, preko Andre Knege, Tomislava Paškvalina, do Petra Skansija. I sada se, prije Janice, spominjao kao potencijalni pomoćnik ministra za sport bivši vaterpolist Dubravko Šimenc. Bit će ih vjerojatno i poslije Janice. Iako bi se moglo reći da je Janica Kostelić jedinstvena pojava u hrvatskom sportu. Hoće li biti makar upola uspješna i u politici? Ima li zapravo ikakve šanse raditi posao onako kako je to zamislila u trenutku donošenja tako važne odluke? Treba li ona vladajućoj nomenklaturi kao ukras visoke simbolične vrijednosti, e da bi i vlastitu cijenu nekako podigli? Možda kao alibi za grijehe nečinjenja, jer ako imaju Janicu u resoru sporta, ni nogometna močvara više ne zaudara kao prije?
– Prihvatila sam ovaj posao jer nakon sportske karijere želim i na druge načine doprinijeti sportu u Hrvatskoj, pogotovo u aspektu sporta i mladih. Ovaj angažman nije sportski teren, na kojem se osjećam kao kod kuće, te me zasigurno očekuju brojni izazovi. No, nadam se da ću zajedno s kolegama uspjeti prije svega približiti bavljenje sportom svima, a ponajviše mladim generacijama“, pojasnila je Janica svoju neočekivanu odluku.
O.k., ovo je politika, a u politici , kako je vide ovdašnje strukture, nisu važni ni diploma ni formalna znanja, nego sposobnost, ideje, inovativnost i autoritet s pokrićem. Ali, baš kao što nema garancije da će diploma sama po sebi biti dovoljna za uspjeh, tako nema baš nikakvog jamstva ni da su medalje Janice Kostelić osigurač od njezina neuspjeha u političkom mentoriranju mladih u sportu.
Bit će prava šteta ako se tek politički zlorabi ime Janice Kostelić, vrhunske sportašice kojoj su se ljudi diljem svijeta divili zbog njezinih sportskih postignuća, ali i njezinog iznimnog, čvrstog karaktera koji je odavao osobu koja u svakom trenutku znade što čini i zašto to čini. Valja vjerovati da i sada dobro zna što radi…

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI