Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)

Jajima na predsjednički ured:
Prosvjedi u Skoplju zbog prekida istrage afere prisluškivanja

Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)
Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)

Neredi u Skopju (foto: EPA/NAKE BATEV)

SKOPLJE, 13. travnja 2016. (Hina) – Odluka makedonskog predsjednika Gjorga Ivanova da prekine istragu afere prisluškivanja otkrivenog 2015. izazvala je prosvjede na ulicama Skoplja nekoliko sati nakon njezine objave i prosvjednici su u utorak navečer gađali njegov ured jajima, a pokušali su probiti i policijske kordone oko sjedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE.

Vođa makedonske oporbe Zoran Zaev kazao je u utorak navečer na prosvjedima da odbija pomilovanje te je zatražio povlačenje odluke o pomilovanju osumnjičenih za aferu prisluškivanja koju je nazvao “apsurdnom”. On je pozvao Ivanova da podnese ostavku ocijenivši da je počinio državni udar odustajanjem od istrage.
Predsjednik Ivanov je u utorak objavio amnestiju za sve osobe osumnjičene u skandalu prisluškivanja koji je 2015. izazvao političku krizu u toj zemlji.
Zaev je u veljači 2015. optužio tadašnjeg premijera Nikolu Gruevskog za prisluškivanje novinara, svećenstva i oporbenih vođa, ukupno više od 20.000 ljudi. Pod pritiskom Zapada vladajuća stranka VMRO-a Nikole Gruevskog i oporbeni socijaldemokrati Zorana Zaeva, te dvije vodeće albanske stranke dogovorile su prijevremene izbore koji bi se trebali održati 5. lipnja kako bi se razriješila opasna politička blokada.
Oporba je bojkotirala parlament od izbora prije dvije godine, tvrdeći da su bili namješteni jer VMRO kontrolira medije i gospodarstvo koje je velikim dijelom u vlasništvu države.
Gruevski, koji je u siječnju službeno podnio ostavku, na vlasti je bio od 2006. godine i Makedoniju vodi tehnička vlada.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI