Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
UKRATKO
Izložba o rodnoj neravnopravnosti jezika

Izložba o rodnoj neravnopravnosti jezika

izlozba

Udruga STIP (Udruga sudskih tumača i prevoditelja) iz Splita u suradnji s Šibenskom udrugom mladih (ŠUM) organizira izložbu pod nazivom „Muškarci, žene i jezik“. U fokusu izložbe, autorica Branke Šegvić i Tanje Radmilo, je naglašavanje roda u jeziku. U nizu fotografija stranica rječnika, izložba donosi definicije određenih zanimanja i zvanja koja se semantički ne podudaraju u muškom i ženskom rodu.

Primjerima pokazuje kako se rodna neravnopravnost jezika posebno odnosi na nazive strukovnih kvalifikacija. Nepostojanje brojnih strukovnih zvanja i zanimanja u ženskom rodu, odnosno postojanja samo u muškom (npr. kupac, pisac, vođa, kirurg) jasni su pokazatelji rodne neravnopravnosti u hrvatskom jeziku koji u svojoj morfološkoj strukturi jasno razlikuje rodni identitet, ističu autorice izložbe.
Iako promjene u jeziku ne znače automatski i bolji položaj žene u društvu, autorice smatraju kako korištenje rodno osviještenog jezika umanjuje rodni jaz u jeziku koji u sebi još uvijek čuva patrijarhat i koji preferira muški rod. To se, naglašavaju, može premostiti jedino produbljivanjem svijesti o rodnoj diskriminaciji unutar društva koje se tim jezikom koristi.
Autor fotografija je Edi Matić, a sociološki osvrt izložbe dala je Blanka Čop koja između ostalog ističe:
“Naglašavanje roda u jeziku, što je poruka i fokus ove izložbe, važan je politički čin otpora nametnutim društvenim normama i patrijarhatu s ciljem rekonstrukcije jezika u onaj rodno osviješteni jezik koji može pridonijeti postizanju potpune rodne ravnopravnosti. Promjene u lingvističkoj praksi važne su društveno i politički jer otvaraju prostor za pozicioniranje i izražavanje svih onih drugih, nevidljivih, prešućivanih ženskih identiteta koje ako ne postoje u jeziku kao da ne postoje ni u društvu; one nemaju moć; nemaju glas; nemaju prošlost, sadašnjost ni budućnost.”
Izložba Muškarci, žene i jezik u “Narančastoj zgradi” na Banju bit će otvorena večeras (15.travnja) u 19 sati, a možete je razgledati do kraja travnja.

izlozba2

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI