Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Izjave dana:
Velika buka zbog 19 kuna… Tako da bih vam na kraju želio da svi ostanete gladni…

Ilustracija (foto: printscreen N1)
Ilustracija (foto: printscreen N1)

Ilustracija (foto: printscreen N1)

Danas su dva hrvatska politička ‘prvaka’ imala zanimljive izjave koje bi mogli ocijeniti znakovitima. Predsjednik Hrvatskog sabora dr. Željko Reiner (HDZ) je na Hrvatskom radiju odgovarao na pitanja o poskupljenju police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna. Kritizirao je one koji nisu zadovoljni poskupljenjem police dopunskog osiguranja, poručujući kako 19 kuna nije puno novca, te je podučio pučanstvo kako ionako puno žitelja Hrvatske puši cigarete, te troši na mobitele.

Zanimljivo je kako  građani RH za predsjednike Hrvatskog sabora poput dr. Reinera od osnutka države mjesečno izdvajaju oko 40-ak tisuća kuna bruto za mjesečnu plaću. Iz te se perspektive 19 kuna doista ne doima kao neki značajan iznos.

 Više mobitela nego stanovnika

– Zanimljivo je da se tako velika buka podiže zbog doslovno 19 kuna mjesečno. Samo nek’ se svatko upita koliko mjesečno trošimo na, recimo mobitele, kojih u Hrvatskoj ima više nego stanovnika od novorođenčadi do 100-godišnjaka. Trećina odraslih puši, samo da se upitamo koliko trošimo na cigarete mjesečno, a ovdje govorimo o 19 kuna – rekao je dr. Reiner.
Ni predsjednik Vlade RH i donedavni farmaceutski menadžer T. Orešković nije previše uzbuđen zbog 19 kuna.
– Odlučili smo malo povećati cijenu dopunskog osiguranja jer svi znamo u kom stanju je naš zdravstveni sustav. Ovo je mali korak, a građani imaju i druge opcije. Ako hoće, ne moraju platiti tih 89 kuna. Na tržištu ima i drugih opcija koje će biti povoljnije – rekao je Orešković, no nije pojasnio koje bi to opcije bile povoljnije od najniže cijene dopunskog osiguranja.
Danas je pak uspio nasmijati publiku prilikom obraćanja na konferenciji s imenom na engleskom jeziku: ‘CIRAZ 2016: Harnessing Innovation to Drive Economic Growth – The Ron Brown Legacy’, a koje se održavao na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. Nastojao je citirati ili parafrazirati poznatu izreku pokojnog  Stevea Jobsa koji je znao poručiti ‘stay hungry‘,  misleći pritom kako je za napredak i progres, kako ga je on vidio, potrebna stalna potreba i ‘glad’  za znanjem i inovacijama.

‘Mi smo svijetu dali Teslu, penkalu, padobran, torpedo i kravatu’

No, slabije upućenima i onima koji slabije razumijevaju Oreškovićeva obraćanja javnosti moglo se učiniti kako je studentima poželio da na ‘kraju ostanu gladni’.

– Kad sam zapošljavao mlade studente, kazao bih im da im mogu dati dvije stvari, ali jednu ne. Mogu im pružiti sredstva pomoću kojih će biti uspješniji kao što su recimo laptopi ili putovanje te im mogu pružiti edukaciju. Međutim, ne mogu im pružiti želju, glad. Glad za tim da žele naučiti nešto novo. Kao što je rekao Steve Jobs, to je ‘hunger’. Tako da bih vam na kraju želio da svi ostanete gladni. No, to je Steve Jobs rekao – Stay hungry!” – ustvrdio je Orešković.
Na kraju nadahnutog obraćanja, premijer je vrlo jezgrovito sažeo hrvatski doprinos svijetu u nekoliko riječi.
– Mi smo svijetu dali Teslu, penkalu, padobran, torpedo i kravatu.
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI