Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
UKRATKO
Inicijativa Dobrodošli: Izbjeglicama omogućite dostojanstven smještaj

Inicijativa Dobrodošli:
Izbjeglicama omogućite dostojanstven smještaj

inicijativa dobrodosli
Povodom najava Ministarstva unutarnjih poslova o zatvaranju Zimskog prihvatno-tranzitnom centru u Slavonskom Brodu, Inicijativa Dobrodošli! ističe kako je preseljenje izbjeglica iz kampa koji nije prilagođen za dulji boravak pozitivan korak, ali i da je neprihvatljiva odluka prema kojoj će se dio izbjeglica preseliti u detencijski centar Ježevo u kojem će im biti onemogućen izlazak i sloboda kretanja.

Obespravljenim, sistemski zastrašenim i u potpunoj neizvjesnosti zatečenim osobama koje se trenutno nalaze u kampu Slavonskom Brodu potrebno je odmah ukinuti zabranu slobode kretanja, stoji u priopćenju Inicijative.
Navode kako je riječ o 96 osoba koje su, nakon što su izdvojene iz koridora temeljem arbitrarnih i diskriminacijskih odluka (primjerice na temelju izgleda, boje kože, kose i očiju, zemlje, regije ili grada iz kojeg dolaze, jezika i dijalekata koje govore), vraćene iz Slovenije u Hrvatsku koju nakon zatvaranja granica više nisu mogli napustiti.
Radi se o muškarcima, ženama i djeci koji su preko noći ilegalizirani i kriminalizirani primjenom nezakonitih mjera, kršenjima Konvencije o statusu izbjeglica i brojnih drugih međunarodnopravnih obveza te mimo zakonske osnove prisilno zadržani, upozoravaju iz Inicijative Dobrodošli.
Jedine mogućnosti tih osobama su ili traženje azila ili preseljenje u detencijske centre, pa Inicijativa od nadležnih institucija zahtjeva da hitno pokrenu mehanizme zaštite svih osoba koje su trenutno zatvorene u Slavonskom Brodu te da osiguraju uvjete za dostojanstven život tih ljudi.
Nacionalno i europsko zakonodavstvo detenciju opravdava samo u iznimnim slučajevima, kao mjeru koja se primjenjuje jedino ukoliko ne postoje nikakve druge dostatne, ali manje restriktivne mjere, ističu iz Inicijative.
Hrvatska treba pronaći rješenje za smještaj tražitelja azila i izbjeglica u čvrste objekte otvorenog tipa u urbanim ili ruralnim sredinama gdje neće biti getoizirani, već će im biti omogućen pristup pružateljima podrške te mogućnost integracije. Naša je obaveza da prekinemo lanac njihove kriminalizacije, a sve kako bi na slobodi, a ne pod prisilom mogli donijeti odluku o tome kada i u kojoj zemlji žele graditi svoju budućnost -stoji u priopćenju Inicijative Dobrodošli.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI