Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
POLITIKA
S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)

Igre na (ne)sreću:
Vlada RH bi uskratila potpore i udrugama koje skrbe o invalidima, beskućnicima, autistima, teško bolesnima…?

S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)
S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)

S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)

Iako ima veze s igrama na sreću, trinaesta po redu sjednica Vlade RH u novom sastavu mogla bi, u skladu s praznovjerjem oko broja 13, biti nesretna, te nepravedna i nemilosrdna prema brojnim udrugama civilnog društva u Hrvatskoj, među kojima su i one koje se brinu za invalidne osobe, siromašne, beskućnike, autiste i teško oboljele.

Ujedno, mogao bi to biti još jedan udarac demokratskom društvu u Hrvatskoj, u kojemu je nakon  nastojanja aktualne državne vlasti da se potpuno marginaliziraju neprofitni mediji u državi putem potpunog ukidanja ionako skromnih potpora za njihov rad, sada okomilo i na druge vidove građanskog udruživanja. A poznato je i da bez brojnih udruženja nesebičnih i upornih građana i volontera puno toga u državi ne bi funkcioniralo, posebice u području brige i skrbi o najslabijim članovima društva, s obzirom na već svima poznatu neorganiziranost mjerodavnih državnih institucija.
Naime, kako se doznaje od predstavnika više udruga, među kojima su Hrvatski savez slijepih, Savez udruga za autizam Hrvatske, Savez društava multiple skleroze Hrvatske, Udruga MoST (nema veze sa skupinom vladajućih političara op.a.), Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Klubtura, Zelena mreža aktivističkih grupa, Zelena akcija, Ministarstvo financija je za sljedeću sjednicu Vlade RH, u srijedu 6. travnja, predložilo Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu. Ovakva uredba se provodi već 12 godina, a ovo je  – trinaesta godina.

‘Zaustavili bi se programi za najslabije članove društva’

– Ovakvom uredbom se već 12 godina, svake godine, detaljno raspodjeljuju prihodi od igara na sreću za različite javne institucije koje doniraju sredstva za humanitarne, sportske, kulturne i druge djelatnosti što je definirano Zakonom o igrama na sreću. Imamo informaciju da prijedlog nove Uredbe sadrži višestruko smanjenje financijskih sredstava koja se preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva doniraju za programe i projekte udruga koje se, primjerice, bave problemima mladih, potrebama osoba s invaliditetom, pomoći beskućnicima, programima za najsiromašnije i zaštitom prava na zdrav okoliš ugroženih skupina. Predlaganje ovakve Uredbe smatramo apsolutno neprihvatljivim i zbog nepoštivanja propisane demokratske procedure i zbog toga jer bi se njenim mogućim usvajanjem zaustavili programi koji su namijenjeni za najslabije članove društva, posebice u vrijeme teške gospodarske i socijalne krize – kazali su danas na Markovom trgu u Zagrebu predstavnici navedenih udruga.
S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)

S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)

Među ostalima, na takve planove vladajućih upozorili su danas Vojin Perić iz Hrvatskog saveza slijepih, Đordana Barbarić iz Udruge MoST, Karlo Kralj iz Mreže mladih Hrvatske, Dražen Šimleša u ime Zelene mreže aktivističkih grupa, te Bernard Ivčić i Enes Čerimagić iz Zelene akcije i drugi.
– U nedavno usvojenom državnom proračunu, na stavci u kojoj se nalaze sredstva koja Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva donira za gore navedene programe udruga civilnog društva, bio je predviđen blagi porast u 2016. godini od 5%. Prijedlog Uredbe koji će se sutra naći na sjednici Vlade predviđa unatoč tome, prema našim informacijama, nevjerojatan pad od čak oko 70%. Možemo samo spekulirati političke motive za ovakvu naglu promjenu, no apsolutno je neprihvatljivo te neodgovorno da se samo dva tjedna nakon usvajanja državnog proračuna Vladinom uredbom događa ovakva promjena, čime je izigrana saborska i javna rasprava koja je prethodila usvajanju državnog proračuna – alarmiuraju javnost iz udruga.

(Ne)demokratska (ne)procedura

Kako ističu, demokratska procedura nije poštivana i zbog činjenice da Uredba prvi put nije išla na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade u kojem ravnopravno sjede predstavnici države i udruga civilnog društva, a služi upravo za ovakve odluke. Nadalje, ovakvom (ne)procedurom su prekršeni i hrvatski propisi poput Zakona o pravu na pristup informacijama (članak 11., stavak 1.) te EU standardi o savjetovanju sa zainteresiranom javnošću i civilnim društvom.
– U proračunu postoje i druge stavke iz kojih se financiraju programi za društveno ranjive skupine, no sredstva koja donira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva financiraju infrastrukturu koja omogućuje programe direktne pomoći društveno ranjivim skupinama od prijevoza, pravne pomoći, pomoći u kućanstvu itd. pa ukidanje tih sredstava posredno znači i ukidanje tih programa – podcrtava se.
Kao primjer takve infrastrukture se navodi Udruga MoST iz Splita koja sredstvima Nacionalne zaklade provodi program za mlade s problemima u ponašanju i koji izlaze iz sustava alternativne skrbi te se o njima više nema tko brinuti na primjeren način, ali i programe aktivnog suzbijanja siromaštva i beskućništva, neposredno pomažući beskućnicima i siromašnima.  Nadalje, Hrvatski savez slijepih okuplja udruge koje iz sredstava Nacionalne zaklade financiraju infrastrukturu za programe rehabilitacije slijepih osoba jer takvog nečega uopće nema – ne postoji centar za rehabilitaciju.

Usmjereno protiv udruga koje ‘misle svojom glavom’?

Opet, kad ne bi bilo Saveza udruga za autizam Hrvatske koja se financira iz sredstava Nacionalne zaklade ne bi bilo moguće prirediti infrastrukturu potrebnu za edukaciju roditelja djece s autizmom (roditelji djece bivaju prepušteni sami sebi u najtežim trenucima života  bez organizirane potpore i edukacije). Još jedan primjer je Zelena akcija, koja između svojih raznovrsnih korisnih aktivnosti priređuje centar za pravnu pomoć koja se pruža svim građanima kojima su prekršena ekološka prava i zbog toga narušeno zdravlje – potonje se financira iz sredstava Nacionalne zaklade.
S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)

S današnjeg obraćanja javnosti predstavnika udruga (FOTO ZELENA AKCIJA)

– Nakon što smo zaprimili informaciju da će prijedlog Uredbe s ovakvim sadržajem ići na sljedeću sjednicu Vlade, uputili smo poziv za sastankom potpredsjedniku Vlade RH za društvene djelatnosti, g. Boži Petrovu, ali do sada nismo dobili povratnu informaciju. Zahtijevamo od Vlade RH da povuče Prijedlog Uredbe s dnevnog reda sljedeće sjednice Vlade te da se Prijedlog uputi na Savjet za razvoj civilnog društva Vlade RH – kaže se na koncu u priopćenju kojeg potpisuju Hrvatski savez slijepih, Savez udruga za autizam Hrvatske, Savez društava multiple skleroze Hrvatske, Udruga MoST, Mreža mladih Hrvatske, Savez udruga Klubtura, Zelena mreža aktivističkih grupa i Zelena akcija.
Na službenim stranicama Vlade RH još uvijek nema najave njezine 13. sjednice niti dnevnoga reda na kojem se planira uvrstiti i takva sporna Uredba o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.
No s obzirom na navedeno, čini se kako se radi o još jednom zakonski upitnom i nesretnom potezu vladajućih koji ima veze s igrama za sreću (od kojih su se prihoda djelomično financirali i neprofitni mediji) , ali i s nakanom koja ima političku pozadinu, odnosno pokušaj da se građanske udruge koje ‘misle svojom glavom’ dodatno ili trajno marginaliziraju i ograniče u radu.
Uzgred rečeno, predsjednik Skupštine Hrvatske lutrije, središnjeg hrvatskog igrališta na sreću, je ministar Zdravko Marić, a članovi ministri Predrag Šustar i – Zlatko Hasanbegović.

DODATAK:

U međuvremenu se na stranicama Vlade RH pojavio dnevni red 13. sjednice (poveznica), a u njemu točka broj 3. Prijedlog uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu.  
OVDJE možete pronaći ‘materijal za tu točku dnevnog reda dokument u PDF-u, u kojem je, uz ostalo, istaknuta sljedeća raspodjela sredstava od igara za sreću:
  Raspodjelom dijela prihoda od igara na sreću utvrđuje se izdvajanje za organizacije, i to:
 32,95% onima koje promiču razvoj sporta,
 4,52% onima koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti,
 19,68% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću,
 19,31% onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom,
4,01% onima koje se bave tehničkom kulturom,
 13,01% onima koje se bave kulturom,
2,11% onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih,
 4,41% onima koje pridonose razvoju civilnoga društva.
Zajednička fotografija vladajućih foto HINA/ Damir SENČAR
Zajednička fotografija vladajućih – po čemu će ih zapamtiti građani Hrvatske?
foto HINA/ Damir SENČAR

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI