Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
SCENA
Vinil živi – igla ponovno struže na šibenskom Long Play Dayu

Vinil živi – igla ponovno struže na šibenskom Long Play Dayu

Long Play Day (Foto H. Pavić) (5) Svake treće subote u travnju svijet obilježava Record Store Day, kojem se Šibenik tradicionalno priključuje svojom inačicom eventa naziva Long Play Day. Ljubitelji zvuka s vinila ove subote su se okupili na sajmu ploča ispred kluba Azimut na šibenskoj rivi.

U 11 sati, gdje drugdje nego ispred Azimuta, započeo je sajam ploča i stripova, uz nastup šibenskog DJ dvojca Projekt 33/45, koji čine Marko Podrug i Nikolica Balvan.

– Mnogi su vjerovali da vinil mrtav, ali prodaja ploča u svijetu i u Hrvatskoj raste. Iako to nisu neke velike brojke, u odnosu na devedesete to je rast od nekoliko puta. Ploča se vraća. Dijelom zbog toga jer ljudi stvarno žele slušati muziku s vinila, a dijelu rasta uzrok je je snobizam. Primijetili smo, naime, da ploče kupuju i oni koji nemaju grafon. Danas je In imati ploču, a ne moraš je uopće slušati. Naravno, bolje je ako je slušaš – kaže Balvan.

Ističe kako danas svi bendovi, u svijetu i u Hrvatskoj, ponovno snimaju ploče. – Apsurd je taj što je Jugoton prodao svoju proizvodnu liniju za vinile, jednu od najboljih u europi, u Češkoj. Zato danas naši bendovi svoje ploče ne snimaju u Hrvatskoj, nego kod kupca u Češkoj. Nevjerni, mislili su da će ploča umrijeti, pa su se olako riješili pogona. A sada im je žao. CD je umro, a ploča i dalje živi i vraća se na velika vrata – kaže Balvan.

Šibenski Long Play Day traje zapravo dva dana. Započeo je sinoć tribinom u Azimutu, nastavlja se danas ovim sajmom, a završava večeras. Za 21 sat je u Azimutu najavljena projekcija filma „Pola stoljeća diska“ redatelja Zvonimira Rumboldta, a za 23 sata je koncert grupe Mangroove i slušaonica „Kontranapad by Nino Rak“.

Kako je izgledao sajam donosimo u fotogaleriji: 

[wzslider]

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI