Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO
Hrvatsko novinarsko društvo: Najoštrije osuđujemo tekstove kojima se na najgrublji način vrijeđaju osjećaji vjernika

Hrvatsko novinarsko društvo:
Najoštrije osuđujemo tekstove kojima se na najgrublji način vrijeđaju osjećaji vjernika

Hrvatsko novinarsko društvo je javnosti poslalo priopćenje u kojem osuđuju vrijeđanje vjernika. Prenosimo ga u cijelosti.

hnd_logo

 

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje tekstove, članke i komentare objavljene ovih dana na portalu Index.hr, kojima se na najgrublji način vrijeđaju osjećaji vjernika koji žele odati počast zemaljskim ostacima Leopolda Bogdana Mandića, kojega je Katolička crkva proglasila svetim.

Nazivanje spomenutog događanja „nekrofilskim orgijama“ i „dolaskom putujućeg leša patuljastog jednorukog sveca“ duboku su uvredljivi i omalovažavajući prema osjećajima građana na temelju njihove vjerske opredijeljenosti. Netrpeljivost i širenje govora mržnje zabranjeno je nizom zakona, pa tako i Zakonom o elektroničkim medijima, ali i Kodeksom časti hrvatskih novinara.
HND poziva sve kolege novinare da se pridržavaju etičkih načela i digniteta novinarskog poziva, i ne zloupotrebljavaju medijski prostor za širenje napisa koji vrijeđaju na temelju vjerske pripadnosti ili bilo kojeg drugog društvenog položaja, opredjeljenja, stila ili statusa.
Saša Leković, predsjednik HND-a
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI