Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
POLITIKA / UKRATKO
HND pozvao nadležne da provjere prodaju “Novog lista”

HND pozvao nadležne da provjere prodaju “Novog lista”

Novi list - ilustracijaZAGREB, 4. travnja 2016. (Hina) – Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je temeljem informacija o prodaji “Novog lista” nadležna državna tijela da “posvete dužnu pažnju transparentnosti vlasništva nad medijima, pogotovo tiskanih” ocjenjujući da se prodaja riječkog dnevnika odvija netransparentno, ispod stola i s fiktivnim vlasnicima, što je u suprotnosti s odredbama Zakona o medijima.

“Država mora zaštiti medije od netransparentnog vlasništva i skrivenih vlasnika, jer time štiti javni interes, odnosno interes građana ove zemlje”, poručuje HND u priopćenju na svojim mrežnim stranicama u povodu informacija o prodaji “Novog lista” koje su se pojavile u medijima, a koje još nisu dobile službenu potvrdu od strane uprave i dosadašnjeg vlasnika.
Prema objavljenim informacijama u vlasničku strukturu “Novoga lista” ulazi jedan inozemni financijski fond, odnosno jedna medijska grupacija iza koje stoji taj fond, zbog čega je osobito važna transparentnost cijelog postupka, naglašava HND te upozorava da je važeći Zakon o medijima nedvosmislen kada se radi o vlasništvu u medijima, zahtijevajući transparentnost vlasničke strukture.
Na portalu Fairpress pojavila se informacija da “Novi list” kupuje medijska kompanija JOJ Media House u ime češko-slovačkog J&T fonda iza kojeg navodno stoji stranačka struktura HDZ-a.
Zakon o medijima u člancima 31. 32. i 33., koji se odnose na transparentnost vlasničke strukture u medijima, naglašava HND, zahtijeva da dionice nakladnika koji obavlja djelatnost javnog informiranja moraju glasiti na ime, zabranjuje prikrivanje vlasničke strukture nakladnika ili vlasništva stjecatelja dionica ili udjela u pravnoj osobi nakladnika bilo kojim pravnim poslom, proglašavajući sve pravne poslove kojima se prikriva vlasnička struktura nakladnika ili vlasništvo stjecatelja dionica ili udjela u nakladniku ništetnima.
“Te odredbe o ograničenju vlasništva primjenjuju se i na strane pravne i fizičke osobe bez obzira na to u kojoj državi imaju svoje sjedište, odnosno prebivalište. Ovo je osobito važno jer se već tjednima u medijima pojavljuju informacije o hrvatskim akterima ovog preuzimanja, koji se skrivaju iza inozemnog fonda, kao i skrivenim političkim i stranačkim interesima pri preuzimanju Novoga lista, što nitko nije pokušao uvjerljivo demantirati”, ističe HND.
Upozorava i da bez točnih i potpunih podataka o vlasniku/vlasnicima nije moguće provesti niti postupak ispitivanja dopuštenosti eventualne koncentracije nakladnika (radi se o zaštiti tržišnog natjecanja i zabrani stjecanja tržišnog udjela većeg od 40 psoto općeinformativnih dnevnika ili tjednika.
Sprječavanje nedopuštene koncentracije temeljna je pretpostavka postojanja i opstanka pluralizma medijskih grupa, što je jedna od iznimno bitnih sastavnica slobodnog javnog komuniciranja, naglašava HND.
“Kada je prije nekoliko godina isti financijski fond, odnosno njegova medijska tvrtka, pokušao kupiti najvažniji slovenski dnevni list, susjedna država to je preuzimanje spriječila  okarakteriziravši ga kao neprijateljsko”, dodaje HND.
Stoga nadležna državna tijela poziva “da napokon posvete dužnu pažnju transparentnosti vlasništva nad medijima, pogotovo tiskanih”. “Prodaja  Novog lista odvija se netransparentno, ispod stola i s fiktivnim vlasnicima. Pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu još od prošle godine traje sudski spor u čijem je središtu  ortački ugovor između bivšeg i novog vlasnika EPH što ukazuje da ortački ugovori o vlasništvu nad medijima nipošto nisu stvar prošlosti već  dio hrvatske medijske stvarnosti”, piše HND.
“Mediji čiji su stvarni vlasnici  skriveni iza investicijskih fondova ili ortačkih ugovora sve manje služe građanima i demokraciji, a sve više postaju poluga u rukama nevidljivih, ali  moćnih vlasnika i njihovih partikularnih interesa”, upozorava na kraju HND.
Tags: ,

VEZANE VIJESTI