Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Ilustracija - Tomislav Karamarko i Milijan Brkić (Foto TRIS/H. Pavić)

HDZ sutra slavi praznik demokracije:
Jedan član – jedan glas – jedan kandidat – jedan predsjednik

Ilustracija - Tomislav Karamarko i Milijan Brkić (Foto TRIS/H. Pavić)
Ilustracija - Tomislav Karamarko i Milijan Brkić (Foto TRIS/H. Pavić)

Ilustracija – Tomislav Karamarko i Milijan Brkić (Foto TRIS/H. Pavić)

HDZ sutra (17. travnja) bira predsjednika stranke. Sutrašnji praznik demokracije u HDZ-u će se održati po principu ‘jedan član-jedan glas‘, s time da se ovoga puta može dodati i ‘jedan kandidat-jedan presjednik-jedan vođa’.

Naime, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (HDZ) jedini je kandidat za predsjednika HDZ-a na predsjedničkim izborima. Pretpostavlja se kako bi na ovim izborima za predsjednika HDZ-a mogao pobjediti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.
Inače, Karamarko (HDZ) je u ožujku Središnjem izbornom povjerenstvu HDZ-a (jedini) predao 30.004 potpisa kandidature za predsjednika stranke.

Atmosfera dijaloga, tolerancije i razumijevanja?

Zanimljivo, Karamarko je tada najavio kako će raditi na uklanjanju radikalizma i isključivosti iz hrvatskoga javnog prostora i poticati atmosferu dijaloga, tolerancije i razumijevanja, te kako će promicati temeljne vrijednosti demokršćanstva u hrvatskom društvu – domoljublje, pravednost, solidarnost i supsidijarnost.
Ako pobjedi na ovim izborima, a sve upućuje kako hoće, Karamarko će do laktova morati zasukati rukave košulje te prionuti poticanju ‘atmosfere dijaloga, tolerancije i razumijevanja‘.
Naime, ta je ‘atmosfera’ vidno isparila i iščezla s ovih prostora od vremena prošlih parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ sa satelitskim političkim nakupinama preuzeo vlast od beskrvnog SDP-a i njegovih trabanata.

Politički analitičari suzdržani

HDZ-ovi članovi glasaju u nedjelju do 19 sati. Ovakav model demokratski izbora koji se temelji na broju ‘jedan’ će doprinijeti i određenoj uštedi. Primjerice, televizijske kuće, recimo HTV, će višestruko umanjiti troškove jer će u izborne stožere morati poslati samo jednu TV-ekipu (očekuje se samo jedan, a ne pet izbornih stožera).
Politički analitičari su ovoga puta uglavnom suzdržani u analizi jedinstvenog ‘jedan kandidat’ demokratskog modela te u predviđanju rezultata izbora, jer mnogi od njih, kako doznajemo, ne očekuju značajnija iznenađenja.
Sutra navečer, čim HDZ-ovo izborno povjerenstvo glasova proglasi pobjednika jedinstvenih izbora s jednim kandidatom, ujedno će te biti pravovaljano i pravodobno izvješteni o rezultatima istih.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI