Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Slave Lukarov i Petar Trebotić na konferenciji za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)

Grad Šibenik izigrao Supertoon festival:
Ukida se program ‘Animation Shots’

Slave Lukarov i Petar Trebotić na konferenciji za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)

Unatoč prvotnoj podršci, Grad Šibenik (‘grad festivala’ i ‘prijatelj djece’) nije organizatorima Supertoona odobrio sredstva za program koji uključuje dječje radionice, predavanja i projekcije.

Slave Lukarov i Petar Trebotić na konferenciji za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)

Slave Lukarov i Petar Trebotić na konferenciji za novinare Supertoona (Foto: Tris/H. Pavić)

Animation Shots je cjelogodišnji program animacije, osmišljen u sklopu Supertoon festivala u Šibeniku, koji svaki prvi vikend u mjesecu nudi svijet animacije kroz dječje radionice, projekcije i predavanja u svakom od osam gradova partnerskih europskih zemalja. Program je prvi put izveden 6. i 7. veljače 2016. u Šibeniku, a ispalo je da je to ujedno i zadnji put.
– Animation Shots je osmišljen krajem 2015. godine te smo se po završetku kreiranja koncepta obratili gradu Šibeniku i dogovorili sastanak u svrhu prezentacije osmišljenog. Na samom sastanku smo predstavili ideju, koncept, troškove, očekivanja, ciljeve i viziju. Grad nas je pozdravio s odobravanjem,  dobili smo naznaku da je to smjer u kojem grad želi ići te da je edukativni kulturni program ovog karaktera upravo ono što Šibeniku nedostaje – rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji organizatora Supertoon festivala u Šibeniku.
– Ohrabreni takvim odgovorom počeli smo razvijati program, pronašli projektne partnere, konkretno osam festivala iz osam država. Kontaktirali smo ih, zainteresirali i dobili pisma potvrde o budućoj suradnji. Uslijedili su razvoj i implementacija zamišljenog programa. Grad Šibenik je u međuvremenu objavio rezultate natječaja i program Animation Shots nije podržan novčanim sredstvima – istaknuto je.
– S obzirom da smo sva dosadašnja izdanja financirali vlastitim sredstvima bili smo prisiljeni razmisliti o obustavi programa – ističu organizatori. – Želimo istaknuti da nam je jako žao što moramo prestati s izvođenjem programa Animation Shots, nadamo da svi koji nas podržavaju i rado sudjeluju na našim programima razumiju razloge zašto. Tako nešto nemoguće je financirati vlastitim sredstvima, isto kao što je nemoguće prijaviti se na fondove EU ukoliko grad u kojemu se program održava ne stoji iza vas. Također ćemo morati zahvaliti međunarodnim partnerima na projektu i objasniti im da grad ipak ne želi jedan takav program.
Što se tiče Međunarodnog festivala animacije Supertoon, on je podržan od grada Šibenika kroz program kulturnih događanja u sklopu “Šibenskog ljeta” u iznosu od 10 posto troškova festivala. Jučer je bio zadnji dan za prijavu filmova na međunarodnu festivalsku selekciju i organizatori sa zadovoljstvom ističu da je pristiglo oko 900 kratkih animiranih filmova iz cijeloga svijeta. Sada slijedi 30 dana unutar kojih će selekcijska komisija festivala odabrati filmove za sve četri natjecateljske kategorije. Festival će biti održan od 24. do 29. srpnja 2016. godine.Supertoon - konferencija za novinare - Slave Lukarov i Petar Trebotic (Foto H. Pavic) (5)

 

Tags:

VEZANE VIJESTI