Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
EKOLOGIJA
Nezavisni Stipe Petrina za govornicom Skupštine Šibensko-kninske županije (Foto: Tris/H. Pavić)

Ekološka bomba u Zagori:
Stipe Petrina upozorava da se u bušotine za vodu ilegalno odlaže otpad iz rafinerija nafte

Nezavisni Stipe Petrina za govornicom Skupštine Šibensko-kninske županije (Foto: Tris/H. Pavić)
Nezavisni Stipe Petrina na današnjoj sjednici Županijske skupštine iznio je ozbiljna upozorenja koja će ponoviti za saborskom govornicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Nezavisni Stipe Petrina na današnjoj sjednici Županijske skupštine iznio je ozbiljna upozorenja koja će ponoviti za saborskom govornicom (Foto: Tris/H. Pavić)

Na traženje nezavisnog vijećnika Stipe Petrine, predsjednik šibensko-kninske Županijske skupštine Nediljko Dujić i šibensko-kninski župan Goran Pauk pozvali su nadležne institucije da istraže indicije o mogućem odlaganju otpada iz rafinerija u bušotine u okolici Drniša koje su nastale pri traženju vode za navodnjanje.

Stipe Petrina je podsjetio da nikada nije utvrđen izvor naftnog zagađenja vodocrpilišta Jaruga i vodovodnog sustava Šibensko-kninske županije iz rujna 2014. godine. Referirao se na  tekst sa Trisa iz studenog 2014. godine ‘Unešić, Gornji Planjani: Iz bušotine nije p(r)otekla voda, a rafinerijski otpad?’, te je dodatno vlastito istraživanje zagađenje povezao s bušotinom koju je napravila tvrtka Crosco d.o.o. Zagreb, članica INA grupe, koju je Šibensko-kninska županija angažirala za traženje potencijalnih izvorišta vode na području Unešića.

 – Zanima me je li bušotina BU 1 na području Općine Unešić korištena za deponiranje rafinerijskog otpada. Zašto je plaćeno zatrpavanje bušotine s pet kamiona ili 50 kubika betona? Koji su to bili radovi koji su početnu cijenu od 325 povećali do 700.000 kuna? Ako je razlog koji su naveli za bušenje bilo istraživanje vode, zašto se nije nastavilo tražiti crpilišta u okolici, kao što je učinjeno u drugim mjestima? Kad se u Jarugi pojavila naftna mrlja, kao mogući uzročnici su navedeni tehnički nemogući razlozi, tako da je jedini pravi razlog mogla je biti upravo ova bušotina BU 1. Od građana dobijam informacije da je kvaliteta vode u vodovodnoj mreži i danas upitna i moguće je da je dan danas rafinerijski otpad zagađuje – upozorio je Stipe Petrina na aktualnom satu današnje sjednice šibensko-kninske Županijske skupštine.

Najavio je da će isto pitanje postaviti kao saborski zastupnik i zatražiti raspravu u Saboru, a od županije je zatražio da dostavi kompletnu dokumentaciju o ovom poslu.

Goran Pauk (Foto: Tris/H. Pavić)

Župan Goran Pauk pravdao se da je njegova županija najtransparentnija u Hrvatskoj(Foto: Tris/H. Pavić)

Župan Pauk mu je odgovorio kako je napravljeno puno takvih bušotina kao što je ova u Unešićiu, u Promini, u Jadrtovcu i drugdje.

– Ništa nije tajno. Ne daj Bože da su te indicije stvarno opravdane. Onda tu netko stvarno zaslužuje otići u zatvor, ali nagađati na ovaj način nema smisla. Ako postoje ikakve indicije policija je tu da se pozabavi s tim i da ispita sve u lancu da li je tu šta bacano, ali ovako ubaciti tu sumnju čini mi se malo previše. Za bilo što postoji dokumetacija, papiri i razlozi – pravdao se župan.

– Mislim da ove indicije ne odgovaraju istini, jer da se državna firma Crosko bavi takvim stvarima to bi bila tragedija po državu, firmu i sve nas – rekao je Pauk.
Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Suzi Vatavuk rekla je da je iza samog onečišćenja bilo puno poziva ljudi, da su se radile analize, ali i da se nikad nije otkrilo ništa osim kamenca.
– Mene samo zanima bušotina Bu 1. Činjenica je da se bušotina dogodlila, činjenica je da su novci potrošeni, da postoji velika razlika između onoga što tvrdi župan i što tvrdi izvođač radova. Zašto je u rupu utisnuto pet kamiona betona? – pita se i dalje Petrina.

Županijska skupština 27. travnja 2016. (Foto H. Pavić)

Županijska skupština 27. travnja 2016. (Foto H. Pavić)

– Mi znamo da je danas deponiranje otpada jako unosno, posebno onog kancerogenog kao što je rafinerijski otpad. Je li ta bušotina naručena da bi se INA-i, MOL-u ili šta ja znam kome pogodovalo, ne znam, ali naš je posao da to račišstimo zauvijek – rekao je Petrina, upozorivši kako nikada ni jedna bušotina kojom se tražila voda nije sanirana betonom, niti je na nju stavljena cijev osigurana lokotom, kao što je to napravljeno u Unešiću.
Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić preuzeo je na sebe obvezu da o ovim indicijama službeno izvijesi nadležne institucije.

– Nema se nitko pravo igrati sa zdravljem 110.000 ljudi u našoj županiji – rekao je Dujić.

Županijska skupština 27. travnja 2016. - Nediljko Dujić (Foto: Tris/ H. Pavić)

Županijska skupština 27. travnja 2016. – Nediljko Dujić (Foto: Tris/ H. Pavić)


VEZANE VIJESTI