Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Eko film festival u Splitu: Projekcije koje informiraju, inspiriraju, potiču na razmišljanje, povezivanje, promjenu i akciju

Eko film festival u Splitu:
Projekcije koje informiraju, inspiriraju, potiču na razmišljanje, povezivanje, promjenu i akciju

eko film split

Može li ekološka poljoprivreda zadovoljiti potrebe ljudi? Zašto Hrvatska ne koristi svoje ogromne potencijale za obnovljive izvore energije? Koja je realna šteta klimatskih promjena? Što je Transatlantsko trgovinsko i investincijsko partnerstvo (TTIP)? Odgovori, ali i neka nova pitanja čekaju vas na 1. Eko film festivalu u Splitu u organizaciji Udruge Sunce, a u suradnji sa Zelenom akcijom i Kinotekom Zlatna vrata. Dan planeta Zemlje provedite s filmovima koji informiraju, ali i inspiriraju, potiču na razmišljanje, povezivanje, promjenu, akciju…


Raspored projekcija, Kinoteka Zlatna vrata, Split, Dioklecijanova 7:

21.4. ČETVRTAK

17:30 Prekid/Disruption, 2014., 52 min, USA

Scenarij: Kelly Nyks, Jared P. Scott
„Prekid“ je film u produkciji vjerojatno najpoznatije klimatske organizacije na svijetu, 350.org, koja ovim filmom želi na radikalan i sasvim nesuzdržan način javnosti predstaviti već vrlo vidljivu i realnu štetu klimatskih promjena koje osjetimo svake godine sve više, a u zadnje vrijeme to se najviše osjeti ekstremnim vremenskim uvjetima te mnogim vremenskim nepogodama, poput uragana, poplava i slično. Film prikazuje i kako se kroz politički proces pokušava zaustaviti akcija protiv klimatskih promjena.

18:30 TTIP – Opasne tajne/TTIP – Gefährliche Geheimnisse , 2104., 45 min, DE

Sasvim nezasluženo, priča o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) u Hrvatskoj je gotovo sasvim zanemarena. Nadamo se da će to malo promijeniti ovaj film u produkciji njemačke TV mreže 3sat, koji govori o procesu pregovora za potpisivanje TTIP-a te o svim tajnama i problemima koji proizlaze iz tog sasvim netransparentnog procesa. Ovo je prvenstveno priča o tome kako se ovim pregovorima težište sasvim prebacuje na multinacionalne korporacije, koje su uložile velike resurse da u dogovore nametnu uvjete koji im idu u korist, a na štetu građana/ki i malih proizvođača. Osim toga, kroz proces pregovora skoro potpuno se zaobišlo nacionalne vlasti i tijela Europske unije.

22.4. PETAK

17:30 Obrisi održive budućnosti – energetika, 2015., 30 min, Ivan Gregov

Ovaj film o energetici, u produkciji Zelene akcije, jedan je u seriji filmova „Obrisi održive budućnosti“ kojima se pokušava ukratko obuhvatiti problematika u tri sektora: energetika, otpad i transport. Ova energetska priča gradi se kroz razgovor s raznim akterima na području energetike, od aktivista/kinja i entuzijasta, sve do stručnjaka/kinja i inženjera/ki te se pokušava odgovoriti na pitanje zašto Hrvatska ne koristi svoje ogromne potencijale za obnovljive izvore energije, već investira u prljave i štetne oblike energije. Uz to se predstavljaju razni vrlo uspješni primjeri kako se održiva proizvodnja energije može integrirati u zajednicu, a da zajednica od toga ima koristi.

18:15 Sjemenke permakulture/Seeds of Permaculture, 2014., Greetje Mulder, Rogier van der Voort, 90 min, NL

Permakultura, koja se često smatra mirnom revolucijom protiv neodrživog sustava, princip je kojim se skoro sve životne prakse i potrebe mogu svesti na najodrživiji mogući nivo, tj. najviše u skladu s prirodnim funkcijama. No, permakultura je još nešto više. To je koncept oko kojeg se gradi sve više zajednica, oko kojeg se skuplja sve više ljudi. Ova priča bavi se upravo o tome kako permakultura izgleda kad se primjenjuje u praksi na široj razini te se bavi pitanjem – je li moguće zadovoljiti potrebe ljudi ekološkom poljoprivredom i je li to dobra osnova za građenje zajednice.

Dnevne ulaznice – 10 kn!

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI