Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
PISMO
Don Franjo Glasnović – reakcija na komentar: Hrvatska (ni)je sekularna država: Tko dirne u Crkvu, državni je  neprijatelj!

Don Franjo Glasnović – reakcija na komentar:
Hrvatska (ni)je sekularna država:
Tko dirne u Crkvu, državni je neprijatelj!

Don Franjo Glasnović, dipl. teolog, župnik i dekan Vodički poslao je redakciji zahtjev za ‘ispravak netočnih navoda o Katoličkoj crkvi koje su napisane na portalu Tris’, za koje on smatra da se nalaze u komentaru Hrvatska (ni)je sekularna država: Tko dirne u Crkvu, državni je neprijatelj!. Tekst njegova dopisa objavljujemo u cijelosti.

Don Glasnović na Festivalu alternative i ljevice (FALIŠ) u Šibeniku (Foto H. Pavić)

Don Glasnović na Festivalu alternative i ljevice (FALIŠ) u Šibeniku (Foto H. Pavić)

 

 

Poštovani,
U privitku Vam šaljemo Ispravak koji je dopunjen i potpisan a odnosi se na netočne navode o Katoličkoj crkvi koje su napisane na portalu Tris.
Molim Vas da na internetskom portalu Tris u zakonskom roku objavite Ispravak na netočne tvrdnje koje su napisane o Katoličkoj Crkvi, sukladno odredbi Zakona o medijima čl. 40. /Ispravak smo poslali i poštom/
s poštovanjem,
don Franjo Glasnović, župnik
Sukladno odredbi Zakona o medijima čl. 40. molim Vas da na internetskom portalu Tris u zakonskom roku objavite Ispravak na netočne tvrdnje koje su napisane o Katoličkoj Crkvi.
Na Vašem portalu u rubrici: KOMENTARI / POLITIKA / Hrvatska (ni)je sekularna država: Tko dirne u Crkvu, državni je neprijatelj! (objavljeno 21/04/201 6 u 19:39), autorica Davorka Blażević o Katoličkoj crkvi je napisala ,A istodobno, na nju se zakoni civilne, sekularne hevatske ilrzave ne odnose. Oni nisu porezni obveznici, oni ne moraju državi ni Poreznoj upravi pravdati porijeklo svojih prihoda, ni crne fondove. ”
Netočno je da se na Katoličku Crkvu ne odnose zakoni RH. Netočno je i to: da Katolička crkva nije porezni obveznik, da ima crne fondove i da ne mora Financijskim institucijama pravdati porijeklo prihoda.
Rimokatolička Crkva u RH, djeluje sukladno važećim zakonskim propisima koji su na snazi u RH. Financijski sustav Rimokatoličke crkve u RH, utemeljen je i provodi se sukladno svim vazećim zakonskim propisima koji su na snazi u RH. To potvrduju sljedeće pravne činjenice:
Zakon o potvrdivanju Ugovora izmedu Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima, proglašen 14. prosinca 1998. godine Ugovor izmedu Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima: Članci 1. 7., 8. 10 br.2.
Sukladno ugovoru izmedu Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima čl. 10. br.2 profitne djelatnosti pravnih osoba Katoličke Crkve podložne su zakonima RH o financijskom poslovanju.
Rimokatolička Crkva u RH registrirana je kao pravna osoba i vjerska zajednica koja nije profitabilna a svoje poslanje vrši na duhovnom, kulturnom, obrazovnom, društvenom i caritativnom području. Pravo, ustroj i poslanje Katoličke Crkve u RH propisuje i Zakon o potvrdivanju Ugovora izmedu Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima i Ugovor izmedu Svete Stolice i Republike Hrvatske o gospodarskim pitanjima članak 6.
S poštovanjem,
don Franjo Glasnović, dipl. teolog
župnik i dekan Vodički
Tags: ,

VEZANE VIJESTI