Neovisni novinarski portal
26.2.2021.
IZDVOJENO
Crowdfunding za 9. Subversive festival: Stvarajmo slobodu zajedno!

Crowdfunding za 9. Subversive festival:
Stvarajmo slobodu zajedno!

subversive

Deveto izdanje Subversive Festivala, od 1. do 16. svibnja, okupit će više od 100 intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista te prikazati preko 50 filmova pod zajedničkom temom: politike prijateljstva. U fokusu festivala su novi ekonomski modeli, antifašističke borbe, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, Stop TTIP-u, CETA-i i TISA-i, odnosi države i Crkve, rađanje globalnog svijeta…

Važna promjena ovogodišnjeg izdanja jest pokrenuta crowdfunding kampanja kojom festival pokušava namaknuti oko 60 tisuća kuna (9000 dolara).

Stvarajmo slobodu zajedno!

 “Subversive festival nema sponzore i realizacija mu ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture koja su ove godine uslijed promjene političke paradigme drastično srezana, što znači da nam je u pitanje dovedena vidljivost, održivost i kontinuitet“, ističu organizatori festivala.
Kako bi “mogli nastaviti s tom platformom koja okuplja i potiče različitost, aktivizam i kritičko mišljenje” festival poziva sve pojedince, udruge, zadruge, inicijative, političke i aktivističke organizacije da im pomognu u prikupljanju novčanih sredstava, putem CROWDFUNDING KAMPANJE, koja traje do 15. svibnja.
“Nikad se nećemo predati jer duboko vjerujemo u moć slobode i kreativnosti, u iznenadno događanje istine iz ispunjenja Badiouovih generičkih uvjeta, a to su matem, poem, politička invencija i ljubav. Njihovo zajedničko pojavljivanje obvezuje na još jedan korak, na još jednu riječ, na još jednu gestu sve do kraja sebe sama, do kraja neoliberalnog barbarizma, do kraja fašizacije društva, do kraja političkog katolicizma, do kraja nesreće. Stvarajmo slobodu zajedno!”, poručuju s festivala.
Program će, unatoč manjem festivalskom proračunu, ipak zadržati standardnu strukturu, uz pomoć i suradnju, među ostalim, Centra za mirovne studije (CMS), Instituta za političku ekologiju (IPE), Centra za ženske studije (CŽS), Friedrich Ebert Stiftunga (FES), Združene levice iz Slovenije, francuskog i talijanskog instituta za kulturu te drugih.
Heiner-Flassbeck

Gost Subversive Festivala je njemački ekonomist Heiner Flassbeck/Foto: Subversive Festival

Festival je podijeljen u dva dijela – teorijski i filmski.

Teorijski dio, koji počinje 1. svibnja u kinu Europa, sastoji se od Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike. U fokusu su odnos ideologije znanstveno-tehničkog napretka, ekonomije ljudskog kapitala i etike milosrđa naspram biopolitičkog stanja „ljudi bez svojstava“, tj. pitanje može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i Bliskog istoka, uz rastući međunarodni islamski terorizam, dekonstruirati jedinstvo EU-a ili će proizvesti suprotni efekt, smanjiti razlike u stajalištima i pretvoriti EU u kozmopolitski prostor slobode i demokracije unatoč idejama nacionalne države, socijalne države i „kršćanskim temeljima europskih vrijednosti“.
O tim i mnogim drugim temama govorit će istaknuti intelektualci kao što su francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica Haaškoga suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller. Domaće i regionalne intelektualne i aktivističke snage čine Dragan Markovina, slovenski sociolog i politički  aktivist Rastko Močnik, politički filozof  Gal Kirn, povjesničarka Dubravka Stojanović, Budimir Lončar
Na sve programe Međunarodne konferencije, Subversive Foruma, Mediteranskog foruma i Škole suvremene humanistike ulaz je besplatan.
Florence-Hartmann

Florence Hartmann

 Filmski festival od 8. do 15. svibnja

Filmski dio otvara najnoviji film velikog izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija , koji prati pokretanje Teatra potlačenih, sastavljenog od imigranata i tražitelja azila putem kojeg Mograbi pokušava pronaći estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.
Filmski festival održat će se od 8. do 15. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, prikazat će se preko 50 filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu WILD DREAMER za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.
Osim natjecateljskog, i ove godine posjetitelje čeka bogat popratni program. U suradnji s Centrom za mirovne studije organiziran je filmski program naslovljen Razotkrivanje koji ukazuje na ulogu zviždačkog neposluha u jačanju demokracije. U sklopu programa održat će se i nekoliko informativnih tribina, a jedna od gošća bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige Zviždači Florence Hartmann.
Tu je i program posvećen dokumentarnim filmovima velikog Piera Paola Pasolinija i program Švicarski aktivistički film, a u sklopu sekcije Hommage prisjećaju se triju velikih sineasta koji su nas napustili ove godine: najradikalnijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea, talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole i poljskog genijalca Andrzeja Żulawskog, čijim se oproštajnim djelom, koji je snimao punih 15 godina, zatvara ovogodišnji festival.
Séquence-1-07-1-800x331

Dokumentarac Između ograda/Foto: Subversive Festival

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI