Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
IZDVOJENO
Članovi Udruge osoba s invaliditetom “Sveti Bartolomej” blokirali promet u Kninu

Članovi Udruge osoba s invaliditetom “Sveti Bartolomej” blokirali promet u Kninu

 

Sv Bartolomej6

Članovi Udruge “Sveti Bartolomej” blokirali promet u Kninu

 

Pješački prijelaz u kninskoj Zvonimirovoj ulici, danas su nakratko “zauzeli” članovi Udruge osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej. Stalno prelazeći s jedne strane ceste na drugu, blokirali su promet na 10-ak minuta kako bi upozorili da se u Kninu ne poštuje Konvencija UN-a i Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

– Pomalo nas puštaju svagdje, ali nikako da nam otvore širom vrata. Danas prosvjedujemo zbog Tomislavove ulice koja je nama osobama s invaliditetom kao tunel koji nema izlaz na drugu stranu. Ulica je na prvih 2 700 metara uređena, a onda su zadnjih 300 metara investitor, projektant i svi koji su sudjelovali u tom projektu, sebi dali za pravo da ne naprave ni elemente pristupačnosti ni pješačke prijelaze – kaže Josip Blažević, predsjednik Udruge Sveti Bartolomej.

Sv Bartolomej5

Nevjerojatnim se čini, dodaje Blažević, kako je projekt Tomislavove ulice dobio zeleno svjetlo od nadležnih ministarstava i službi.
– Činjenica je kako su Ministarstvo prometa i veza te Ministarstvo graditeljstva dali suglasnost za ovakav projekt, iako po zakonu to nisu smjeli. Naime, nijedan projekt ne bi trebao ići u realizaciju ako u njemu nisu ispoštovani svi elementi pristupačnosti propisani Konvencijom UN-a koja je iznad zakona, odnosno mora se primjenjivati. Ja sam zato postavio pitanje o zakonitosti ovakvog projekta, ali odgovor od Ministarstva graditeljstva nikad nisam dobio – kaže Blažević  koji smatra kako bi jedini mogući odgovor bio da projekt nije legalan.
Još jedan problem koji je ostao nakon uređenja Tomislavove ulice  je i pristup poslovnim prostorima odnosno trgovinama, navodi Blažević. Na nekoliko mjesta postojeće rampe za invalide su odsječene tako da se osobe u kolicima njima više ne mogu samostalno služiti. I tako se, kaže Blažević, samo vrte u krug jer kad konačno uspiju otkloniti prepreke na jednom mjestu, one se pojave tamo gdje ih do jučer nije bilo.
Sv Bartolomej2

Josip Blažević: Rampa za invalide kojoj je “odsječen” kraj u Tomislavovoj ulici u Kninu

 

Prema Blaževićevim riječima, današnji prosvjed nije bio samo protiv nadležnih ministarstava nego i protiv nositelja projekta Hrvatskih cesta, tvrke Trivium kao projektanta, građevinske inspekcije i Grada Knina.
– Mi smo bili učesnici u tom projektu od početka i molili smo da se odrade elementi pristupačnosti. Ne vidim razloga da se 2 700 metara Tomislavove ulice napravi kako treba, a onda se zadnjih 300 metara zanemari. Ne znam zašto se to dogodilo i tko je kriv- ističe Blažević i pokazuje nam mjesto gdje završava nogostup u Tomislavovoj ulici.
– Do ovoga dijela imamo sve elemente pristupačnosti: pješačke prijelaze, pristupne rampe, taktilna polja za slijepe i slabovidne …a onda nakon raskršća završava civilizacija, jer više nema ničega – kaže Blažević i spušta se s kolicima na prometnicu jer drugog puta nema.

 

Sv Bartolomej4

S invalidskim kolicima na prometnicu jer drugog puta nema

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI