Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Alessandro Penso-From Afar

Balkanska ruta na fotografijama Alessandra Pensa

Alessandro Penso-From Afar
Alessandro Penso-From Afar

Alessandro Penso-From Afar

Izložba “From Afar” talijanskog fotografa Alessandra Pensa, koja se otvara 5. travnja u Laubi najava je ovogodišnjeg  Festivala tolerancije – JFF Zagreb. Alessandro Penso, dobitnik nagrade World Press Photo, od samog je početka izbjegličke krize fotografirao dramatične sudbine i prizore imigranata koji na granicama čekaju da ih Europa prihvati.Na izložbu se 7. travnja nadovezuje okrugli stol “Izazovi Europe”, s ciljem da potakne na promišljanje o jednoj od najvećih kriza novije povijesti s kojima se suočavaju europske zemlje.

Jubilarno deseto izdanje Festivala tolerancije donosi jednu od najvažnijih priča današnjice, migrantsku krizu 21.stoljeća, krizu koja razjedinjuje Europu, krizu koja zaokuplja svakog Europljanina, koja razjedinjuje prijatelje i poznanike, političare i kulturnjake, najavljuje direktorica festivala Nataša Popović.
 -Upravo Alessandro Penso koji prati ovu temu svojim fotografskim okom od samog početka kroz cijelu «Balkansku rutu», daje ovoj tragediji stvarnosti osoban pristup, ostavlja nas svojom fotografijom ogoljene i zabrinute. Priča svakog pojedinca koji traži svoje mjesto sreće i mogućnost za humanim životom i egzistiranjem ne smije se gledati kroz brojke. Međutim, riječ je o više od 1.000.000 osoba, a svaka ova osoba – brojka nosi svoju osobnost i svoj život – kaže Popović.
U Europskoj uniji još nije pronađen uvjerljiv zajednički odgovor na izazove koji su postavljeni dolaskom stotina tisuća izbjeglica, a pojam “izbjeglička kriza” je među glavnim temama u javnoj raspravi.
– Izložba Alessandra Pensa plod je pažljivog i izravnog promatranja društvene problematike koja se tiče svih nas, a to je migracija, putovanje žena i muškaraca prema budućnosti, koje se već neko vrijeme događa i na prostoru Balkana. Taj egzodus naroda često je dočekan s neprijateljstvom, ksenofobijom i ljutnjom. Milijuni priča nailaze na tišinu, na predrasude, na poteškoće u suočavanju s fenomenom koji je poprimio nezaustavljive razmjere – kaže  Maria Sica ravnateljica Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu koji je suorganizator izložbe.
Alessandro Penso-From Afar

Alessandro Penso-From Afar

Na fotografijama migranata i izbjeglica, djece, žena, mladića i staraca, Alessandro bilježi trenutak i daje im prostor pokazujući ih u njihovoj vlastitoj stvarnosti, prenoseći mirne, nježne trenutke tišine i samoće, koji nam nude dublju razinu razumijevanja kao promatrača.
– Ono što je najvažnije, kroz Pensov rad treba razumjeti, ne samo vidjeti, već osjetiti tu istinsku bol, strah i borbu tih ljudi. Ono što je Penso uspio je to da njegov rad također namjerava, a čini se i uspijeva, oblikovati javno mišljenje i usmjeriti ga prema donositeljima odluka i cijelom društvu ostaviti gorak okus i provokativna pitanja – ističe Nataša Popović.
Promatrajući različite aspekte prihvaćanja na europskim graničnim zemljama kroz oči očajnika koji su primorani na ta putovanja, fotografije Alessandra Pensa pokušavaju  rasvijetliti situaciju s kojom se suočavaju izbjeglice, tražitelji azila i migranti kad stignu u Europu.
Alessandro Penso-From Afar

Alessandro Penso-From Afar

 – Ovo djelo pripovjeda priču izbjeglica, azilanata i migranata koji su stigli u Europu nakon nezamislivih putovanja i istražuje utjecaj promjena i protuslovlja europskog pristupa imigraciji i prihvaćanju na ulazima u EU, pogotovo u graničnim zemljama Grčke, Bugarske, Makedonije, Srbije i Hrvatske između 2009. i 2015. – navodi Penso u najavi izložbe koja će u Laubi biti postavljena do 15. travnja.
Alessandro Penso je u svom fotografskom radu posvećen društvenim pitanjima, a posljednjih nekoliko godina najviše se bavio problemom imigracije na Mediteranu. Za to vrijeme je radio foto reportaže o prihvatilištima u Malti, o situaciji migrantskih radnika u poljoprivrednom sektoru na jugu Italije i o mladim ljudima koji su se našli u bezizlaznoj situaciji u Grčkoj. Penso se nada kako će njegov rad pomoći i u borbi protiv dehumanizacije i stereotipiziranja migranata do kojih dolazi u javnim diskusijama, katkada i za političku dobit.
Na izložbu se 7. travnja nadovezuje okrugli stol “Izazovi Europe”, s ciljem da potakne na promišljanje o jednoj od najvećih kriza novije povijesti s kojima se suočavaju europske zemlje.
Pristupajući problematici izbjegličke krize, na okruglom stolu raspravljati će se o graničnim politikama i kontrolama unutar schengenskog prostora, (ne)prihvaćanju kvote izbjeglica diljem Europe, problematici papirologije i dokumenata izbjeglica, integraciji migranata i izbjeglica u europskim društvima, te raslojavanju između članica EU, koje dovodi u pitanje solidarnosti unutar Unije.
U raspravi bi trebali sudjelovati Giuseppe di Caro, predstavnik UNHCR-a u Republici Hrvatskoj, Thomas E. Schultze, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, predstavnik “Liječnika bez granica” i Alessandro Penso.
Alessandro Penso-From Afar

Alessandro Penso-From Afar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI