Neovisni novinarski portal
19.6.2021.
IZDVOJENO
Saša Leković, predsjednik HND-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Apel HND-a političarima da zaustave prijetnje i nasilje nad novinarima i novinarstvom

Saša Leković, predsjednik HND-a (Foto: Tris/H. Pavić)
Saša Leković, predsjednik HND-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Saša Leković, predsjednik HND-a (Foto: Tris/H. Pavić)

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) još jednom apelira na sve koji sudjeluju u javnom prostoru, a posebno na političare na vlasti, da bezrezervno osude pokušaje gušenja slobode izražavanja, kao i sve učestalije prijetnje i napade na novinare, što predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji u Hrvatskoj.

– Najnoviji povod za ovaj naš apel je anonimna prijetnja novinaru Ivici Đikiću koji će u petak, 8. travnja, u Novinarskom domu predstavljati knjigu „Jasenovac – tragika, mitomanija, istina“, publicista Slavka Goldsteina. Prijetnja Đikiću stigla je prošloga tjedna, a potpisali su je anonimni pripadnici HOS-a iz Duvna, današnjeg Tomislavgrada, Đikićeva rodnog mjesta u BiH. Tekst na jednoj stranici završava ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, te najavljuje da će HOS-ovci doći na promociju „u velikom broju“ – upozorava u današnjem priopćenju za javnost Hrvatsko novinarsko društvo.

– Budući da je organizator predstavljanja knjige, izdavačka kuća Fraktura, zatražio od zagrebačke policije osiguranje skupa, a da je angažirao i zaštitarsku službu, HND želi vjerovati da će skup proći u najboljem redu, i da će policija napraviti sve da se izbjegne bilo kakav incident. Iako je incident već sama činjenica da je potrebno poduzimati ovakve mjere da bi se predstavila jedna knjiga – kaže u priopćenju Saša Leković, predsjednik HND-a.

HND također podsjeća da su verbalni napadi na novinare učestali i da se više ne svode samo na anonimne prijetnje. Prijetnje koje primaju pojedini novinari, kao i sam HND i njegovo vodstvo, gotovo su svakodnevni, a nerijetko je riječ o prijetnjama ubojstvom. To se mora hitno osuditi i zaustaviti, upozorava Leković, jer oni koji relativiziraju nasilje, koji za njega traže opravdanje i smatraju da je ono logična posljedica nečijeg pisanja i novinarskog rada, i sami sudjeluje u njemu.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI