Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA
Ilustracija (foto Facebook)

Akademska solidarnost:
Smijenjena prodekanica Galić jer se protivila ugovoru između FF-a i KBF-a

Ilustracija (foto Facebook)
Ilustracija (foto Facebook)

Ilustracija (foto Facebook)

Inicijativa Akademska solidarnost izvjestila je javnost kako je dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. Vlatko Previšić ‘samovoljno razriješio dužnosti’ Prodekanicu za znanost i međunarodnu suradnju, prof. dr. sc. Branku Galić.

Na današnjoj sjednici dekanskog kolegija FF-a, dekan je samovoljno dužnosti razriješio prodekanicu Branku Galić, iako to po pravilnicima može učiniti samo Fakultetsko vijeće. Dekan za svoj postupak nije dao nikakvo objašnjenje, ali jasno je da je dužnosti razriješena jer se, jedina među prodekanima, otpočetka protivila ugovoru FF-a s KBF-om te je i govorila u tom svjetlu na nedavnoj tribini AkadSolida- ističu u Akademskoj solidarnosti.
Podsjetimo, nakon što je Inicijativa Akademska solidarnost prije dva tjedna javnosti predstavila izjavu ‘povodom pokušaja nasilne integracije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta.’ koju u izvorniku možete vidjeti u tekstu na TRIS-u, 22. ožujka 2016. je održana i tribina o problematici uspostave formalne suradnje između Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Tribina Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja?  je bila iznimno dobro posjećena, što je pokazalo kako mnogi navedenu zamislao o sintezi dviju raznorodnih ustanova smatraju neprikladnom.
– Dekan Previšić, inače igrač sadašnjeg rektora a bivšeg dekana Borasa, koji se guranjem ugovora s KBF-om nada pogurati svoju kandidaturu za članstvo u HAZU-u, ovakav je postupak već i prethodno naznačio, još prije AkadSolidove tribine, jasno rekavši prodekanici Galić da će tražiti njezinu ostavku ako ne glasa za ugovor s KBF-om – navode nadalje u svojoj izjavi u Akademskoj solidarnosti.
Inicijativa Akademska solidarnost  okupila se u siječnju 2010. kao neformalna skupina akademskih radnika (profesora, nastavnika, znanstvenika, novaka, sveučilišnih i institutskih zaposlenika), prvenstveno sa Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačkih znanstvenih instituta.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI