Neovisni novinarski portal
1.3.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Agonija radnika TLM-a se nastavlja: Prosvjedovali radnici presaonica

Agonija radnika TLM-a se nastavlja:
Prosvjedovali radnici presaonica

TLM - prosvjed radnika TPP-a - Neno Škorić daje izjavu novinarima (Foto: Tris/H. Pavić)

TLM – prosvjed radnika TPP-a – Neno Škorić daje izjavu novinarima (Foto: Tris/H. Pavić)

Radnici Tvornice prešanih proizvoda koji mjesecima ne primaju plaće saznali su da Impol ne kani pokretati proizvodnju u njihovim pogonima i s današnjeg prosvjeda zatražili su od Vlade da se očituje o privatizaciji TLM-a.

Dolazak slovenskog Impola u šibenski TLM i ponovno pokretanje proizvodnje u Tvornici valjanih proizvoda nije označio kraj agonije posljednjih preostalih radnika nekadašnjeg industrijskog giganta. Od oko 400 radnika Tvornice valjanih proizvoda, odnosno TLM Aluminiuma d.d. koji je u sječnju završio u stečaju, u ožujku slovenska tvrtka Inpol – TLM zaposlila je njih 208, dok su radnici Tvornice prešanih proizvoda, njih stotinjak, ostali zaboravljeni. TPP odavna ne proizvodi, a radnici nisu imali ni ‘sreće’ da im tvrtka završi u stečaju, tako da ne samo da ne primaju plaću, već nemaju pravo ni na naknadu za nezaposlene. Zbog najave Impola da neće pokretati proizvodnju u prešaonicama, radnici TPP-a u ponedjeljak su se okupili na prosvjedu ispred tvornice.

– Izjave lokalnih političara, župana Gorana Pauka i gradonačelnika Željka Burića, da je priča o TLM-u uspješno okončana su izazvale ogorčenje radnika TPP-a. Takvim izjavama su prešutno odobrili zatvaranje prešaonice i poslali poruku da im je u redu to što je 107 njihovih sugrađana posljednja četiri mjeseca bez ikakvih primanja i na rubu egzistencije – rekao je jedan od organizatora prosvjeda i poslovođa TPP-a Neno Škorić.

On ne krivi Impol za stanje u kojem se našao TPP i pozdravlja namjeru tvrtke da zaposli 30-ak radnika iz prešaone. Prosvjednici zahvaljuju Vladi što je pokazala jak interes za rješavanje problema TLM-a, te je pozivaju da razriješi korijene njegova nastajanja.  TLM - prosvjed radnika TPP-a (Foto H. Pavic) (1)

 – Tražimo od nove Vlade da ispuni svoju obvezu i da se konačno očituje o privatizaciji TLM-a, privatizaciji nakon koje firma završava u stečaju sa 500 milijuna kuna gubitaka, zaustavljenom proizvodnjom i zemljištem pod hipotekom. Isto tako tražimo objašnjenje za toleriranje nesiplate plaća zaposlenicima i neisplate poreznih davanja, kad se zna da je to nezakonito – rekao je Škorić.

– Zdravstveno osiguranje nam ne plaća nitko, radni staž nam ne plaća nitko, 12 plaća primili nismo i firma ne ide u stečaj, a predstečaj je tek završen. Sramota me reći gdje živim, gdje se nalazim, nema onoga tko se s nama ne ruga – požalio se radnik Marko Nakić, zamolivši ministra Panenića za potporu, koju im je zajedno s Grmojom davao dok je još trajala predizborna kampanja. – Tada nisu znali da će biti ovo što su danas, gospodin Panenić i gospodin Grmoja. Sad su tu gdje jesu pa neka nam daju potporu – rekao je Nakić.

Na prosvjedu se umalo dogodio incident. Zaštitarima koji čuvaju ulaz u tvornicu, naime, naloženo je da zaključaju vrata i spriječe prosvjednike da se kroz krug tvornice vrate do svojih automobila. Radnici su negodovali, ali su na koncu popustili i krenuli do automobila širokom obilaznicom oko kruga tvornice.

TLM - prosvjed radnika TPP-a (Foto H. Pavic) (4)

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI