Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
KULTURA
‘Zločin na Kozjem otoku’: Diplomski rad s ekstremnim emocijama

‘Zločin na Kozjem otoku’:
Diplomski rad s ekstremnim emocijama

Još je nešto više od tri dana do nove premijere u HNK-u u Šibeniku.

kozji otok 2

Vinko Brešan, Željka Udovičić Pleština, Barbara Nola i Jakov Bilić (Foto: Jozica Krnić)

Nova kazališna premijera u Šibeniku, u suradnji šibenskog HNK i zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, nosi naziv “Zločin na Kozjem otoku”, nastala je prema tekstu Uga Bettija, a na rasporedu je u ponedjeljak, 14. ožujka. Danas se novirima predstavila ekipa koja zadnjih mjesec dana radi na predstavi, a četvero od njih ima dodatne razloge za predpremijersku nervozu:
Julia Martinović, producentica. Predstava “Zločin na Kozjem otoku” njezin je diplomski rad na Odsjeku produkcije  na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom Snježane Banović. Ova premijera spojila ju je s kostimografkinjom Sarom Lovrić Caparin s kojom je dijelila osnovnoškolsku klupu.
– Moja ideja i želja je bila da ovaj završni rad postavim baš na daskama šibenskog Kazališta, gdje je za mene sve i počelo. I nadam se da će predstava imati svoj život i nakon ove premijere.
Vinko Brešan, redatelj. Brešan se u šibenski HNK vraća točno nakon dvije godine, kada je postavio “Velike manevre u tijesnim ulicama”. U “Kozjem otoku” prvi put radi s glumicom Barbarom Nolom, za koju tvrdi da je “zna od rođenja”.
– Sa svim glumcima i ostalima vezanim uz ovu predstavu sam već radio, osim s Barbarom, i iznimno me raduje što konačno surađujemo. Inače, nisam prije čitao ovaj tekst Uga Bettija, a svidio mi se iz dva razloga: prvo, napokon se ne radi o komediji, a drugo, u tekstu se daje prostor nekim vrlo ekstremnim emocijama u klaustrofobičnoj astmosferi. To je istraživanje koje me zainteresiralo – koliko te emocije mogu posložiti u jednu zanimljivu priču.
kozji otok 1

Kompletna glumačka i produkcijska postava predstave Zločin na Kozjem otoku (Foto: Jozica Krnić)

Barbara Nola, glumica. Također je uzbuđena što prvi put radi pod redateljskim nadzorom Vinka Brešana, a u Šibeniku nastupa već treći put.
– Ovo je najljepše kazalište u Hrvatskoj, sviđa mi se atmosfera i entuzijazam. Radim s duhovitim, pametnim i veselim ljudima, i zato smo i mogli s lakoćom raditi na ovom poprilično mračnom, teškom i destruktivnom komadu. Vinko Brešan je konkretan i nevjerojatno precizan u svojim uputama, naučila sam puno novih stvari.
Senka Bulić, glumica. Ovo joj je prvo pojavljivanje u šibeniskom HNK-u nakon šest godina, kada je neslavno propao pokušaj njezinog izbora za ravnateljicu. Predstavu “Zločin na Kozjem otoku” kao redateljica postavila je prije nekoliko godina na daskama Istarskog narodnog kazališta u Puli.
– Zanimljiva mi je ta moja borba da se odmaknem od svog koncept predstave i uđem u nečiji drugi. To sam napravila s velikim povjerenjem, ušla sam u neke nove nijanse tog teksta. Sretna sam što mogu raditi s Vinkom Brešanom, iako nas goni kao gonič robova.
U predstavi “Zločin na Kozjem otoku” još glume Franka Klarić, Jakov Bilić i Anđelko Babačić, dramaturginja je Željka Udovičić Pleštijna, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, skladatelj Mate Matišić, oblikovatelj svjetla Josip Bakula, a inspicijent (ili prema riječima Vinka Brešana: najbolji inspicijent na svijetu) Sergej Mioč.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI