Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
UKRATKO
(foto: TZ: Šibenik)

Započela službena evaluacija za upis tvrđave sv. Nikole na UNESCO-vu listu kulturnih dobara materijalne baštine

(foto: TZ: Šibenik)
(foto: TZ: Šibenik)

(foto: TZ: Šibenik)

Elaborat kandidature „Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća“ potpisan od strane veleposlanika država Italije, Crne Gore i Hrvatske predan u službenu evaluatorsku proceduru UNESCO-a.

Kandidatura obuhvaća 11 kompleksnih kulturnih dobara raznovrsnih fortifikacijskih osobnosti Italije , Crne Gore i Hrvatske, među kojima je i tvrđava sv. Nikole u Šibeniku.
UNESCO je obavijestio Ministarstvo kulture da je kandidatura zadovoljila tehničku provjeru čime je potvrđeno da je kandidatura kompletna i predana u roku te je dostavljena ICOMOS-u, službenom stručnom savjetodavnom tijelu u daljnju proceduru. Time je započela službena evaluacija koja formalno traje do svibnja iduće godine.
Jedna od značajnih čimbenika evaluacije je prosudba vrsnoće predloženog dobra obilaskom evaluatora na samom spomeniku. Prema dosadašnjoj praksi ovaj dio evaluacije očekujemo u rujnu ove godine, a točan termin znati će se kada se dobije službena informacija od strane UNESCO-a – priopćeno je iz Ministarstva kulture.
Šibensko-kninska županija je iz svog izvornog proračuna u 2014. za projektnu dokumentaciju izdvojila 170 tisuća kuna, a u 2015. za projektnu dokumentaciju i radove 1,23 milijuna kuna. U 2016. godini Šibensko-kninska županija iz svog izvornog proračuna planira utrošiti milijun kuna za izradu projektne dokumentacije i radove na pristupnom mostu do otočića Školjić i sanaciju glavnog mula.
Tags: , ,

VEZANE VIJESTI