Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
UKRATKO
Vojska može na granicu

Vojska može na granicu

hr vlada

Sjednica Vlade/Foto: HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedloge dopune Zakona o nadzoru državne granice i dopune Zakona o obrani kojima se omogućava da Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice.

Predloženo je donošenje dopuna obaju zakona po hitnom postupku i one su upućene na usvajanje u Hrvatski sabor, s obzirom da to zahtijevaju “osobito opravdani razlozi koji se odnose na dosege trenutne migracijske krize”, navodi se u obrazloženju prijedloga tih zakonskih dopuna, uz napomenu da za njihovu provedbu nisu potrebna dodatna sredstva.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić istaknuo je kako se radi o refleksu na trenutnu situaciju i okruženje i da će se Oružane snage u nadzoru granice koristiti samo iznimno i prema uputama policije.

Predloženom dopunom Zakona o obrani propisuje se da Oružane snage RH mogu pružati potporu policiji u zaštiti državne granice u skladu s posebnim zakonom kojim se uređuje nadzor državne granice. Odluku o pružanju potpore Oružanih snaga policiji donosi Vlada na prijedlog ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, pojasnio je ministar obrane Josip Buljević.

U obrazloženju prijedloga navodi se kako se zbog migrantske krize s kojom se suočavaju države na tzv. “balkanskoj ruti“ i članice Europske unije pojavila mogućnost potrebe da Oružane snage Republike Hrvatske daju potporu u zaštiti državne granice, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. To je potrebno radi otklanjanja moguće ugroze suvereniteta Republike Hrvatske te omogućavanja policiji da nesmetano obavlja svoj posao.

Stoga se, ako Ministarstvo unutarnjih poslova ili predsjednik Vlade RH procjene, na temelju analize rizika zbog velikog pritiska migranata i potencijalnog izbijanja humanitarne krize, da je povećana ugroza unutarnje sigurnosti i da postoji prijetnja sigurnosti državne granice, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI