Neovisni novinarski portal
14.6.2021.
POLITIKA
Uskok istražuje bivše ministre pod sumnjom da su s prijateljima pojeli i popili 200.000 kuna

Uskok istražuje bivše ministre pod sumnjom da su s prijateljima pojeli i popili 200.000 kuna

USKOKUSKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić i bivšeg ministra istog resora Berislava Šipuša zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

U svom priopćenju (POVEZNICA) Uskok navodi da se osnovano sumnja da je Zlatar Violić od ožujka 2012. do ožujka 2015. godine, protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske,  sa službene kartice kontinuirano podizala gotovinu za osobne potrebe. Podigla je, kaže Uskok, najmanje 146.201,28 kuna koje je beskamatno koristila. Taj novac je na službenu karticu vraćala obročno, obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu. Sumnja se i da je karicama Ministarstva kulture sebi i bliskim ljudima u raznim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćala jelo, piće i cigarete. Na taj način oštetila je RH za najmanje 108.633,65 kuna.
I Berislava Šipuša se sumnjiči da je, najprije kao zamjenik ministrice, a potom i kao ministar, od srpnja 2012. do travnja 2015. godine, za osobne potrebe podizao gotovinu sa službene kartice. Podigao je 19.972,80 kuna, koje je također beskamatno koristio. I drugookrivljenik je poslovnim kreditnim karticama Ministarstva kulture u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao privatne troškove za sebe i bliske mu osobe u ukupnom iznosu od najmanje 84.996,12 kuna. On je dio tako korištenih proračunskih sredstava vratio višekratnim obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu, a državni proračun je oštetio za najmanje 89.003,36 kuna.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI