Neovisni novinarski portal
18.6.2021.
SCENA
George Martin s članovima Beatlesa u studiju1966.

Umro je George Martin, legendarni ‘peti Beatle’

George Martin s članovima Beatlesa u studiju1966.

Ringo Starr potvrdio je da je umro Sir George Martin, glazbena ikona, tj. producent koji je svojom inovativnošću proslavio albume The Beatlesa. Sir George Martin imao je 90 godina.

George Martin s članovima Beatlesa u studiju1966.

George Martin s članovima Beatlesa u studiju1966.

Martina su često nazivali „petim Beatleom“. Bio je čovjek koji je Beatlesima prvi ponudio ugovor za snimanje i nakon toga producirao gotovo cijeli opus grupe (osim “Let It Be” koji je radio Phil Spector).
George Martin rođen je 1926. u Londonu i nakon napuštanja mornaričke službe 1947. godine studirao je klavir i obou. Tijekom 1950-ih snimao je jazz, lounge i audio komedije za Parlophone gdje je u međuvremenu postao glavni u A&R-u (odjel zadužen za traženje novih talenata) i upravo je on bio zaslužan za otkrivanje i dovođenje Beatlesa u tu izdavačku kuću.
Bio je tražen producent koji je radio s velikim brojem utjecajnih glazbenih imena u skoro svim žanrovima. Kate Bush, Jeff Beck, Gerry and the Pacemakers, Cilla Black, America, Billy J. Kramer, Cheap Trick, The Mahavishnu Orchestra, Celine Dion, The Action, te solo albumi Ringo Starra i Paula McCartneyeja bili su između ostalih oni s kojima je tijesno surađivao. Martin je također producirao singl Eltona Johna iz 1997. “Candle in the Wind,” koji je ujedno jedna od najprodavanijih pjesama svih vremena.
Osvojio je nekoliko Grammya, kao što je bio nominiran i za Oscara za rad na “A Hard Day’s Night”, filmu o The Beatlesima tijekom 1960-ih. Za viteza je proglašen 1996. godine.

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI