Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
IZDVOJENO / KRONIKA 112
(EPA/OLIVIER HOSLET/Hina)

U eksplozijama u Bruxellesu zasad potvrđeno 23 mrtvih

(EPA/OLIVIER HOSLET/Hina)

Mediji javljaju o eksplozijama u zračnoj luci te u podzemnoj željeznici.

(EPA/OLIVIER HOSLET/Hina)

(EPA/OLIVIER HOSLET/Hina)

Bruxellsko poduzeće za javni prijevoz Stib potvrdilo je da se dogodila eksplozija u kompoziciji vlaka podzemne željeznice na stanici Maelbeek u pravcu stanice Arts-Loi, a flamanska televizija VTM javlja da je u eksploziji poginulo 10 osoba, što bi značilo da je ukupan broj mrtvih u napadima na Bruxelles porastao na 23.
Nešto ranije je belgijsko tužiteljstvo objavila do je najmanje 13 osoba je poginulo i 35 ranjeno u dvije eksplozije u utorak ujutro u bruxelleskoj zračnoj luci Zaventem. Policijska ekipa za deminiranje stigla je u međuvremenu stanicu Maelbeek. Svi tuneli koji vode prema centru gradu su zatvoreni. Evakuirana je i zgrada belgijske vlade koja se nalazi nešto dalje od stanice Arts-Loi.
Razina uzbune na cijelom teritoriju Belgije podignuta je na najveću moguću razinu. Javni prijevoz u Bruxllesu je obustavljen. Upostavljen je centar za pozive, građani mogu dobiti informacije na broj 1771. Mobilna telefonija je u prekidu. Mediji javljaju da se radi o terorističkim napadima.
Do eksplozija je došlo nekoliko dana pošto je u Bruxellesu uhićen Salah Abdelsalam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu 13. studenoga. MVEP zasad nema podatke da među stradalima ima hrvatskih državljana.  Let Croatia Airlinesa na liniji Zagreb-Bruxelles, koji je poletio u utorak ujutro iz Zagreba u 6.24 sati, preusmjeren je za Amsterdam gdje je i sletio, doznaje se u hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova.
Sve postaje podzemne željeznice u Bruxellesu su zatvorene, kao i svi cestovni tuneli. Ne rade linije mobilne telefonije. Europska komisija naredila je svom osoblju da ostane u zgradama.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI