Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA
Na fotografiji Siniša Kovačić uoči predavanja studentima novinarstva o Pluralizmu u hrvatskim medijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. foto HINA / FENA / Emanuel SOČA

TV drama – S. Kovačić:
Ne treba se sada čuditi što politika postavlja i smjenjuje ravnatelja

Na fotografiji Siniša Kovačić uoči predavanja studentima novinarstva o Pluralizmu u hrvatskim medijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. foto HINA / FENA / Emanuel SOČA
Na fotografiji Siniša Kovačić uoči predavanja studentima novinarstva o Pluralizmu u hrvatskim medijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. foto HINA / FENA / Emanuel SOČA

Na fotografiji Siniša Kovačić uoči predavanja studentima novinarstva o Pluralizmu u hrvatskim medijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. foto HINA / FENA / Emanuel SOČA

Na HTV-ovom Dnevniku 2 bi, po prirodi posla, večeras iza 19 sati trebala biti objavljena informacija kako je nakon naglo sazvane, pa naglo prekinute, pa opet sazvane sjednice Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora odlučeno da se predloži razrješenje dosadašnjeg glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana, te imenovanje v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića. Naime, za Kovačića, se, nakon prethodnog nesuglasja, izjasnilo sedam članova Odbora iz redova HDZ-a i Mosta, a suzdržana su bila trojica članova iz SDP-a i HNS-a. Odluku o istome donose zastupnici u Hrvatskom saboru, najvjerojatnije sutra ujutro, jer večeras nisu imali kvoruma.

Sinišu Kovačića, inače zaposlenika HRT-a, danas su mediji zatekli u susjednoj državi, u Mostaru na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje studentima novinarstva predavao –  o pluralizmu u hrvatskim medijima.
– Pluralizam u hrvatskim medijima danas iznimno potreban zbog aktualnih podjela u društvu te pokušaja da se uspostavi monopol na istinu. Smatram da je to jako važna tema, poglavito u današnjem trenutku kada su, više nego ikada, očite podjele u društvu i kada si neki još uvijek dozvoljavaju da imaju monopol na istinu. Uhvatite se, sukladno sa svojim strastima za novinarstvom, u koštac s nečime što tek treba biti ispisano. Ispisujte istinu, ali na pošten, pravedan i činjeničan način. Njegujte pluralizam – rekao je predavač Kovačić u Mostaru, kako javlja HINA.

Kovačić: Ne treba se čuditi

Inače, S. Kovačić je i predsjednik Hrvatskih novinara i publicista koje je osnovano prije četiri mjeseca, par dana prije parlamentarnih izbora, te je snažno i bezrezervno podržalo ministra kulture Z. Hasanbeegovića čiji je prvi potez bio udar na neprofitne medije u Hrvatskoj, koji po definiciji daju ponajveći doprinos spomenutom pluralizmu o kojem Kovačić predaje u Mostaru. Zanimljivo, Kovačić je pak prije 20 dana u priopćenju HNIP-a kazao što misli o političkom postavljanju ravnatelja HRT-a.
– Izmjenama Zakona o HRT-u 2012. Kukuriku koalicija odlučila je da politika postavlja i smjenjuje ravnatelja javnog servisa izravno u Hrvatskom saboru i ne treba se sada čuditi što nova vlast želi konzumirati takav zakon i to u trenutku kada je dio javnosti izrazito nezadovoljan programom javne televizije. Ako se pokaže da je gospodin Radman zaista izgubio političko povjerenje HDZ-a i MOST-a, smatramo da bi i sam trebao razmisliti o ostavci. Hrvatski novinari i publicisti među svojim članstvom imaju veliki broj zaposlenika HRT-a koji se često žale na nekompetentost unutar sustava, te na odabir rukovoditelja prema političko aktivističkim, a ne prema profesionalnim kriterijima – istaknuo je Kovačić, za čije su imenovanje danas glasovali pripadnici – DK-e i Mosta.
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je pak ocijenilo da današnja odluka Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora da saborskim zastupnicima predloži razrješenje glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana, te da za v.d. ravnatelja predloži urednika na HTV-u Sinišu Kovačića, još jednom pokazuje kako je koalicija na vlasti odlučila ovladati javnim medijskim servisom u maniri nedemokratskih režima.

HND: Nedopustivo u demokratskom društvu

– Na rad Gorana Radmana kao glavnog ravnatelja HRT-a Hrvatsko novinarsko društvo imalo je niz primjedbi na koje je kritički javno ukazivalo, ali smjenjivanje prije saborske rasprave o izvješću o radu HRT-a, a nakon prijetnji o smjenjivanju koje su izgovarali političari koalicije na vlasti na političkim skupovima, smatramo nedopustivim u demokratskom društvu – stoji u priopćenju krovne novinarske organizacije.
Prijedlog saborskog Odbora za medije da v.d. glavnog ravnatelja HRT-a bude Siniša Kovačić, urednik na HTV-u i predsjednik udruge Hrvatski novinari i publicisti, ocjenjuju neprihvatljivim. Tvrde da je ta udruga utemeljena kako bi, “suprotno svim profesionalnim i etičkim načelima, svakim istupom štetila novinarstvu, integritetu novinara i slobodi javnog izražavanja, te interesu građana Hrvatske, služeći vlasti baš kako je šef Domoljubne koalicije, a sada i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko prije godinu dana i zaprijetio da će novinari morati činiti kad on dođe na vlast”.
– Borbu HND-a za slobodu javnog izražavanja i protiv pritiska na novinare i medije podržala i Međunarodna federacija novinara (IFJ). No, na pismo njezina predsjednika poslano u ime 600 tisuća novinara iz cijeloga svijeta do danas nisu odgovorili Predsjednica Republike Hrvatske, predsjednik Vlade kao ni drugi visoki državni dužnosnici kojima je pismo upućeno, što dodatno govori o njihovom demokratskom kapacitetu i političkoj odgovornosti – zaključuje HND u priopćenju.

Radman: Korumpirana procedura

Javio se i Goran Radman, te je odluku saborskog o njegovu razrješenju ocijenio politički motiviranom i ustvrdio kako je ‘procedura koja joj je prethodila bila korumpirana, nije imala zakonitog osnova te da bi mogla imati opasne posljedice po HRT i Hrvatsku, uključivši i njezine odnose s EU-om u pitanju reguliranja javne radiodifuzije’.
– Nisam služio niti jednoj politici i stranci. Svi su imali primjedbe na moj rad. Nisam imao zakonske ovlasti za programske sadržaje zbog čega sam bio kritiziran. Izuzetno sam zadovoljan za sve rezultate i uspjehe koje smo postigli u ovo malo vremena da HRT izvučemo iz gotovo izvjesnog stečaja”, tvrdi Radman, priznajući kako su neke odluke koje je donosio bile nedovoljno promišljene, poput određenih kadrovskih odluka.
Oglasila se i Platforma 112 nazvavši postupke novih vlasti “blitzkriegom protiv medijskog pluralizma”. Blitzkrieg na HRT drži dijelom antimedijske ofenzive sadašnje vlasti, usmjerene na ključne javne institucije koji trebaju osigurati pluralistički i profesionalni medijski prostor.

Platforma 112: Političko gušenje javnih i neprofitnih medija

– Tako je u prvom tjednu nove vlasti HDZ-ov ministar kulture naprasno ukinuo mehanizam financiranja neprofitnih medija, mrziteljski linč na Vijeće za elektroničke medije i njegovu ravnateljicu Mirjanu Rakić vlast nikad nije osudila, a kao sljedeću metu već se neko vrijeme priprema i Hinu. Političko gušenje javnih i neprofitnih medija u Hrvatskoj udar je na ustavni poredak – pluralizam i vladavinu prava, za što su odgovorni apsolutno svi nositelji vlasti i u Vladi i u Saboru – smatraju u Platformi 112.

A evo što večeras možete pogledati na HTV1:

19:00
 Dnevnik 2
19:57
 Vrijeme
20:03
20:51
21:43
 Otvoreno
22:34
 Dnevnik 3
22:49
 Sport
22:52
 Vrijeme

itd.

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI