Neovisni novinarski portal
15.6.2021.
KULTURA / POLITIKA
‘The Promised Band’: Bliskoistočni sukob, arapski feminizam i izmišljeni bend

‘The Promised Band’:
Bliskoistočni sukob, arapski feminizam i izmišljeni bend

promised_band_singing_w_logo-copy-2

Izraelsko-palestinski sukob mnogim je filmašima nedostupna tema. Kao jedan od najkontroverznijih problema moderne svjetske povijesti, oko kojeg se lome koplja, polariziraju mišljenja i biraju strane, dosad se ovaj sukob u medijima obrađivao gotovo isključivo crno-bijelo, i gotovo da nema primjera pokušaja pristupanja ovoj kompleksnoj temi nepristrano.

Njujorškoj je redateljici Jen Heck izazov bio upravo to – kako ovom kompleksnom problemu pristupiti na nov način, iz svježe perspektive i iz vizure nepristranog autsajdera.
Rezultat je niskobudžetni dokumentarni film “The Promised Band”, koji je već proglašen najboljim dokumentarcem na ovogodišnjem Cinequestu. Film prati grupu mladih žena iz Izraela i Palestine koje su bile prisiljene formirati bend kako bi zadržale prijateljstvo. Osim kompleksnih i delikatnih odnosa u ženskim prijateljstvima, rezultat je i prosvjetljujući pogled na granični sustav koji kriminalizira svaki oblik pozitivnih odnosa među civilima ovih zemalja.
U intervjuu portalu Dazed, Jen Heck objašnjava kako se ovaj zanimljiv pristup temi nametnuo sam, za vrijeme njezine posjete prijateljima u Izraelu, nakon što se upoznala s Palestinkom Linom s kojom se sprijateljila istog časa i koju je povezala sa svojim izraelskim prijateljima. Tako je Jen Heck kumovala nastanku benda što je bio povod za film. Objasnila je i kako je za vrijeme snimanja Lina bila pod raznim društvenim pritiscima i sumnjom zbog druženja s autsajderima s filmskom opremom, pa su priču o bendu doslovno izmislili za potrebe snimanja.

Nijedna od djevojaka iz “benda” dotad nije imala nikakvo glazbeno znanje i, premda društveni pritisci nisu nestali, nakon osnivanja benda mislili su da su naprosto u pitanju nekakve čudakinje, a ne špijunke. Heck je dodala da takva paranoja nije neobična te su stoga odabrali upravo muziku, kao univerzalni jezik koji je tu za svakoga bez obzira na svjetonazor, ideološka uvjerenja i podrijetlo. Objasnila je i kako je bilo iznimno zahtjevno i izazovno snimati ovaj film, te da se sa sadašnjim iskustvom vjerojatno ne bi usudila upustiti u njegovu realizaciju. Stoga joj, kaže Heck, ovaj film znači još i više, jer je bizaran, gotovo nemoguć, razoružavajuć i jedinstven u prikazu bliskoistočnog sukoba, no istovremeno izrazito pozitivan i s porukom nade koju će ljudi, nada se, prepoznati.
Jedna od bitnijih tema filma je i buđenje arapskog feminizma koji je potpuno recentna pojava, jer je ženski glas u Palestini još uvijek generalno potisnut, posebno u medijima, a žene su mete zbog svog javnog djelovanja. Heck tvrdi da se stvari po tom pitanju mijenjaju vrlo brzo i nada se da će i njezin film pomoći osnaživanju žena i ženskog pitanja.
S izlaskom filma “The Promised Band”, pred bliskoistočne žene, posebno one koje u njemu aktivno sudjeluju, otvara se sasvim nova i neizvjesna faza prepuna opasnosti, te ispada da je feministički aspekt ove priče gotovo kontroverzniji od samog bliskoistočnog sukoba.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI