Neovisni novinarski portal
20.6.2021.
KULTURA / UKRATKO
Svjetska premijera dokumentarca “Slobodni”

Svjetska premijera dokumentarca “Slobodni”

film slobodni

Iz filma Slobodni/Foto:HAVC

Dugometražni dokumentarni film “Slobodni”, redatelja Tomislava Žaje, uvršten je u službeni program Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova o ljudskim pravima Jedan svijet Rumunjska koji se od 21. do 27. ožujka održava u Bukureštu. Uz to, film je tijekom ovog tjedna dostupan za gledanje na online platformi Doc Alliance.

Film Slobodni prati ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu. Nakon izlaska iz institucija ovi ljudi se počinju mijenjati pred našim očima. Promatramo ih dok pokušavaju ostvariti svoje snove, ali ovaj put iz njihove vlastite perspektive.
Tomislav Žaja potpisuje režiju, scenarij i produkciju, direktor fotografije je Jasenko Rasol, montažer je Davor Švaić, skladatelj i dizajner zvuka Vjeran Šalamon, a tonski snimatelj Hrvoje Radnić. Film je nastao u produkciji Gral Filma, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Open Society Foundations i Ureda za kulturu Grada Zagreba.
Tema ovogodišnjeg 9. Međunarodnog festivala dokumentarnih filmova o ljudskim pravima Jedan svijet Rumunjska je pogled preko granica – kako onih fizičkih tako i onih mentalnih. Festival je nenatjecateljskog karaktera.
Osim prikazivanja na festivalu, film Slobodni se tijekom ovog tjedna može besplatno pogledati i na online platformi Doc Alliance. Inicijativa je to posvećena promociji i razvoju dokumentaristike, a nastala je kao rezultat partnerstva sedam europskih festivala dokumentarnog filma (CPH:DOX, Doclisboa, Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, FID Marseille, Jihlava IDFF i Visions du Réel).
Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI