Neovisni novinarski portal
24.6.2021.
SCENA
Mark Lanegan (Foto: Tomislav Sporiš)

SuperUho slavi grunge zvuk:
Nakon Mudhoney, najavljen i Mark Lanegan

Mark Lanegan (Foto: Tomislav Sporiš)

U Primoštenu će nastupiti i najupečatljiviji rock vokal današnjice.

Mark Lanegan (Foto: Tomislav Sporiš)

Mark Lanegan (Foto: Tomislav Sporiš)

Nakon potvrde dolaska kultnih Mudhoney, organizatori SuperUho festivala  (1.-3. kolovoz 2016.) dovode još jednu slavno ime iz Seattlea. Dolazi Mark Lanegan, nekadašnji predvodnik grupe Screaming Trees, utemeljitelja grunge scene.
Umjesto najavnog teksta, u nastavku objavljujemo izvještaj gorepotpisanog novinara s prvog samostalnog koncerta Marka Lanegana u zagrebačkom klubu Pauk, koji se dogodio u studenom 2012.,  u vrijeme iščekivanja majanskog smaka svijeta, kada je Lanegan promovirao svoje studijsko remek-djelo “Blues Funeral”.
Zauvijek će ostati tajnom zašto Screaming Trees, utemeljitelji scene u Seattleu od prije dvadeset i kusur godina, nisu dosegnuli značaj Nirvane, Pearl Jama, Alice in Chains ili Soundgardena. Mark Lanegan, jedna od onih tragičnih figura grungea koja je ipak uspjela ostati na ovome svijetu, bio je na glasu kao jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji je u svoj toj Seattle-euforiji zbilja znao pjevati. I još uvijek zna, a sinoć je u krcatom zagrebačkom Pauku dokazao i da pred mikrofonom znalački obuzdava vlastiti ego, ne razbacujući se vokalom, stavljajući ga striktno u funkciju potmule atmosferičnosti cjelokupne glazbene slike.
Lanegan je pjevao kao da je potpuno sam u dvorani. Duhom u nekom svom svijetu, ne izgovorivši ni jednu riječ izvan zadanih stihova, sat i pol je nepomično izvlačio iz grla fragmente svoje mračne duše. Bez scenskih trikova i povlađivanja masi, ali s golemim rezervama katatonične karizme, držao je publiku u šah-mat poziciji do posljednje sekunde, poput kakvog mističnog gurua s kojeg, iz nekog razloga, ne možete skinuti pogled.
Sporovozeća tutnjava počela je s “The Gravedigger’s Song”, pjesmom koja otvara i ovogodišnje Laneganovo studijsko remek-djelo “Blues Funeral”. Uz perfektno precizan i skuliran bend, zvučna kulisa sinoć je u Pauku bila je kao stvorena za najnoviji smak svijeta koji samo što nije; okej, zaslužili smo sranje koje nam se sprema, ali barem otiđimo uzdignute glave. Takav se stav, životu i svijetu u inat, iščitavao u svakom sljedećem akordu, kroz fenomenalnu “Gray Goes Back”, preko zamamne “Ode to Sad Disco”, pa sve do prve odjavne “Tiny Grain of Truth”.
Neodoljivo likom podsjećajući na Toma Waitsa, a djelom prizivajući najcrnje dubine i Waitsa i Nicka Cavea, Mark Lanegan djelovao je moćno, koliko i odsutno. Hrapavim se baritonom ukopao u pozornicu, samo jedva primjetnim trzajima vrata pokazujući da duboko proživljava svaku promjenu dinamike, svaki ulazak u novu strofu. U takvom mantričnom okružju, tisuću i pol okupljenih štovatelja nije imalo nimalo problema trncima po koži popratiti svaki odsvirani ton tijekom “Quiver Syndrome”, “Riot in My House”, “St. Louis Elegy” i svim ostalim uglazbljenim detaljima Laneganova turbulentnog života.
Mark Lanegan Band u Zagreb nije došao dijeliti lekcije iz rock and rolla, članovi se nisu postavili na pozicije rokerskih iskusnjara, nije prodavana magla, niti je posao bio odrađivan. Nepretenciozan, težak i apokaliptičan rock može se iskreno stvarati samo uz stav da sutra ne postoji. Zaustavljeni trenutak jučer u Pauku bio je jedan od onih koji se urezuje; sutra možda i iščeznemo, no uz ovakav soundtrack ukucan u podsvijest skoro da to i priželjkujemo.

Ulaznice za SuperUho festival po cijeni od 190 kuna u prodaju kreću u četvrtak 7. travnja, a oni najbrži festivalsku ulaznicu koja uključuje i trodnevno kampiranje u gustoj borovoj šumi neposredno uz predivno primoštensko more mogu kupiti za samo 250 kuna.
Od 18. travnja pa do 18. lipnja cijena festivalskih ulaznica bit će 220 kuna, a ulaznica za kamp moći će se kupiti po još uvijek povoljnih 120 kuna. Nakon tog datuma festivalske ulaznice će koštati 250 kuna, a ulaznica za kamp 150 kuna. Na dan početka SuperUha festivalske će ulaznice koštati 290 kuna dok se cijena ulaznica za kamp neće mijenjati.
Ulaznice se mogu kupiti na ovim prodajnim mjestima:
Azimut (Obala palih omladinaca 2), Šibenik
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb
Ulaznice će biti moguće kupiti i preko internet servisa navedenih dućana.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI