Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
IZDVOJENO
‘Šoping evolucija’: Mall of Split zaposlenicima zakupaca naplaćuje 400 kuna za parking!?

‘Šoping evolucija’:
Mall of Split zaposlenicima zakupaca naplaćuje 400 kuna za parking!?

 mall of split

Velebno zdanje još jednog shopping centra otvorilo je vrata Splićanima, a onima koji su imali (ne)sreću tamo se i zaposliti, uprava centra je, nakon uvođenja obaveznog radnog vremena do 22 sata, odlučila naplatiti i – parkiranje.

– Za grad Split najvažniji je onaj gospodarski segment ovog centra, a to je 1600 novih radnih mjesta, te neizravno još oko 1000 novozaposlenih. Naravno, grad će pratiti pristizanje poreza i prireza… Sve skupa, ja sam zadovoljan šoping centrom, a i moja supruga isto – izjavio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar prilikom jutrošnjeg otvaranja centra.
Ivo Baldasar, a i njegova supruga također, eto ima razloga za zadovoljstvo iako investitor nije ispoštovao obavezu izgradnje prometnice oko centra koju je trebao predati u gradsko vlasništvo. Grad je progledao kroz prste velikom investitoru koji je, zbog problema oko otkupa zemljišta, uredio tek jedan pristupni pravac i to bespravno. Stanari područja oko shopping centra uzalud su prosvjedovali jer je Grad na koncu centru izdao uporabnu dozvolu. Gradskim ocima ništa nije značilo ni to što je pristupna cesta opterećena hipotekom od čak 30 milijuna eura koja vrlo lako može doći na naplatu gradskom proračunu.
Ništa od toga nije bilo važno nasuprot otvaranju drugog najvećeg hrvatskog shopping centra koji se reklamira sloganom: Shopping evolucija je počela!

shopping evolucija

A ta evolucija započinje riječima: Zabranjeno je…
Zabranjeno je parkiranje zakupnika i njihovih zaposlenika unutar trgovačkog centra. Zakupnici i njihovi zaposlenici imaju mogućnost parkirati unutar trgovačkog centra kupnjom mjesečne karte za parking u iznosu 400 kuna, nakon kupnje karte biti će im dodijeljeno parking mjesto na mjestu koje odredi uprava trgovačkog centra. Zaposleni koji će pakirati unutar trgovačkog centra u svojoj radnoj ili polu radnoj smjeni bez mjesečne karte će biti kažnjen kaznom u iznosu cijele mjesečne karte, koja će biti fakturirana njihovom zakupniku i zakupodavac zadržava pravo odstraniti svako nepropisno parkirano vozilo o trošku zakupnika, a ako ista osoba prekršaj ponovi biti će mu oduzeto pravo ulaska u trgovački centar za vrijeme svoje radne ili polu radne smjene. NAPOMENA: Gore navedene mjere su poduzete zbog naših kupaca, da im osiguramo ugodniji i kvalitetniji boravak u našem trgovačkom centru“- tako to objašnjavaju iz uprave shopping centra Mall of Split.
I ne, nije im u cilju ostvarenje dodatnih prihoda već stimulacija zaposlenika da koriste javni prijevoz i da se u garaži osigura što više slobodnog mjesta za građane. Tvrde i da ovakva mjera nije strana ni u drugim trgovačkim centrima.
Takva mjera možda i nije neuobičajena, ali način na koji je Mall of Split provodi je (r)evolucionarna.
Uprava centra je prvo od svih zaposlenika zatražila registarske oznake, a potom poslala e-mail u kojem ih obavještava kako su obavezni plaćati 400 kuna mjesečno za parkirno mjesto.
Splitski gradonačelnik u Mallu of Split (foto: press objava Mall of Split)

Splitski gradonačelnik u Mallu of Split (foto: press objava Mall of Split)

– Većina nas radi za 3 tisuće kuna i tih obveznih 400 kuna ne mogu dati od svoje plaće. Pa da zarađujem i 7 tisuća kuna, iz principa ne bih pristala na plaćanje parkirnog mjesta, ne na ovakav način. Kako nam mogu od srama uzeti 400 kuna kada znaju da ćemo im mi ostavljati skoro pola plaće u centru – izjavila je, za portal split.com.hr , radnica centra Kristina Babić.
Radnici shopping centra Mall of Split, možda i mogu odlučiti ne koristiti parking mjesto u radno vrijeme, ali kaznu koju je propisao centar teško da mogu izbjeći.
– Neke kolegice iz drugih dućana su u upravu išle pitati za parkirališna mjesta, a kako je nama rečeno, njima su poručili da ako privatno dođu u centar da će im se kazna dati u tom trenutku, a ako tad ne rade da moraju predočiti potvrdu od svoje firme da imaju slobodan dan ili da su u privatnom aranžmanu, što je apsurdno. Mi se pitamo hoće li članovi naših obitelji dobiti kaznu ako dođu po nas nakon posla, hoćemo li i to morati pravdati? Sa svojim automobilom uopće ne možemo u garažu, a koja nam je alternativa, parkirati nekome u dvorištu – pita Kristina Babić.
Shopping evolucija je počela, radi se do 22 sata, plaća cca 3 000 kuna, pristup automobilom 400 kuna. Pa tko ne bi bio zadovoljan.
Otvaranje s 'roza fjokom' (foto press objava Mall of Split)

Otvaranje s ‘roza fjokom’ (foto press objava Mall of Split)

Tags: ,

VEZANE VIJESTI