Neovisni novinarski portal
4.3.2021.
POLITIKA
Krešimir Čokolić (foto HRT)

HRT3:
Smjenjen Šoša, postavljen Čokolić – autor serijala o Tuđmanu, zločinima komunizma i Hrvatskoj u I. svjetskom ratu

Krešimir Čokolić (foto HRT)
Krešimir Čokolić (foto HRT)

Krešimir Čokolić (foto HRT)

Smjene urednika, ukidanja emisija i slične aktivnosti na HRT-u se živahnim intezitetom nastavljaju. Danas je imenovano četvero novih urednika, među njima i onaj za HRT3, popularni ‘Treći’. Smjenu Deana Šoše, inicijatora i dosadašnjeg urednika HRT 3 nisu uspjeli spriječiti niti pisma podrške, apeli i vapaji gledatelja, kulturnih djelatnika, filmskih redatelja, krtitičara, dizajnera itd.

Kako javlja HRT, na prijedlog je vršitelja dužnosti ravnatelja Programa Hrvatske radiotelevizije Joze Barišića vršitelj dužnosti glavnoga ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Siniša Kovačić imenovao Krešimira Čokolića vršiteljem dužnosti glavnoga urednika Trećega programa Hrvatske televizije (HRT – HTV 3) nakon što je te dužnosti razriješen Dean Šoša.
U nastavku evo kako HRT predstavlja novog urednika HRT3,  kojemu su reference, među ostalim, i snimanje dokumentaraca o Franji Tuđmanu, komunističkim zločinima, Hrvatima u I. svjetskom ratu, te osnivačima crkvenih redova.
Krešimir Čokolić na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) radi od 1998. U početku je radio na malim formatima povijesnoga sadržaja kao što su Hrvatski spomenar i TV Kalendar. Od 2002. radio je u Znanstveno-obrazovnome programu. Uređivao je jutarnje emisije programa s povijesnim temama. Tijekom svojega je rada u Znanstveno-obrazovnome programu bio jedan od urednika emisija Znanstvena petica, Umnjak i Vrijeme za knjigu.
Scenaristički je i urednički potpisao povijesne serijale  Moć i umjetnost i Renesansa u Dalmaciji, a njegov redateljski opus počinje serijalom Osnivači crkvenih redova koji je postigao velik uspjeh prodajom brojnim televizijskim kućama i produkcijama u svijetu. Nakon uspjeha toga serijala Krešimir Čokolić prelazi u Dokumentarni program u kojemu je napravio niz filmova, a posebno se ističu serijali Predsjednik Franjo Tuđman – stvaranje Hrvatske države, Zločini komunizma u Hrvatskoj  i Hrvatska u I. svjetskom ratu.
Čokolićev recentni rad obilježila su dva filma iz 2015. s baštinskom i kulturnom tematikom: Tristo godina Alke (koji scenaristički potpisuje s Ivicom Dleskom i Vladimirom Brnardićem, a kojemu je redatelj Dražen Žarković) i Dominikanci u Hrvatskoj – prvih osamsto godina (kao scenarist i redatelj).
Krešimir Čokolić  diplomirao je povijest na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.
Iz potencijalne HRT-ove stalne rubrike Smjene izdvojimo još kako je danas Tončica Čeljuska imenovana v. d. glavnoga urednika HRT – HTV4, Jasna Burić imenovana za v. d. glavnoga urednika HRT – HTV2, a  Mislav Stipić vršiteljem dužnosti ravnatelja Poslovne jedinice Poslovanje Hrvatske radiotelevizije.
Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI