Neovisni novinarski portal
19.9.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Slovenci s današnjim danom zapošljavaju 210 radika u TLM-u, do kraja godine još stotinu

Slovenci s današnjim danom zapošljavaju 210 radika u TLM-u, do kraja godine još stotinu

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić i član Uprave Impol-TLM-a Tomaž Smolar nakon današnje primopredaje (Foto: Tris/H. Pavić)

Stečajni upravitelj TLM-a Branko Morić i član Uprave Impol-TLM-a Tomaž Smolar nakon današnje primopredaje (Foto: Tris/H. Pavić)

Temeljem jučerašnje odluke Skupštine vjerovnika Impol je danas preuzeo pogone bivše Tvornice lakih metala, pripremaju se ugovori za radnike i pokreće proizvodnja.

– Mi smo zadovoljni zatečenim stanjem, ono je kao što smo i očekivali. Vidi se da nije bilo proizvodnje više od pola godine i bilo je krajnje je vrijeme da pokrenemo strojeve. To pokretanje trajat će mjesec ili dva i tek nakon  toga mi možemo očekivati prve proizvode, naravno,  ako ne iskrsne nešto neočekivano – rekao je član Uprave Impola Tomaž Smolar nakon formalne primopredaje tvornice obavljene sa stečajnim upraviteljem Brankom Morićem.

On je kazao kako Impol već danas priprema ugovore s radnicima. U prvoj fazi zaposlit će se oko 210 radnika. Prije nego se potpišu treba još obaviti još neke formalnosti  na Trgovačkom sudu, poput   štambilja, te će ugovori biti potpisani.  – Bit će potpisani s datumom 10. ožujka,  ali će trajati koji dan da se sve obavi i uruči radnicima – rekao je Smolar.

O stanju tvornice i njenih strojeva, kao i uspostavljanju tržišta,  ovisit će koliko brzo će Impol u Šibeniku postići traženu kvalitetu i produktivnost,  o čemu će pak ovisiti i daljnej zapošljavanje.

– Posla nema već osam ili devet mjeseci, treba pronaći to tržište, ali ja sam optimističan i mislim da bi do kraja godine, ili već u rujnu ili listopadu, mogli postići punu proizvodnju i tu bi bilo potencijala za zapošljavanje  još stotinjak radnika – rekao je Smolar.

Tomaž Smolar (Foto: Tris/H. Pavić)

Tomaž Smolar (Foto: Tris/H. Pavić)

Impol je već našao 210 radnika koji mu trebaju u ovoj prvoj fazi, a radi se o bivšim zaposlenicima koji poznaju proizvodni proces i neće im trebati vrijeme za uhodavanje i početak rada.  Planira se, rekao je Smolar, uspostaviti  proizvodnja od 4500 tona raznih aluminijskih proizvoda mjesečno, koje će Impol plasirati na tržište, a uz to će u Šibenku proizvoditi i 3500 do 4000 tona toplo valjane trake  koje će voziti na daljnju obradu u svoje pogone Slovenskoj Bistrici. Dva milijuna eura će uložiti u samo održavanje strojeva i uspostavljanje proizvodne kondicije, te još 30-ak milijuna u obrtna sredstva, potrebna za uspostavu planirane razine proizvodnje. Smolar se nada da će kroz godinu dana stečaj nad TLM-om biti okončan i da će Impol kroz to razdoblje od najmoprimca postati vlasnik sveukupne imovine TLM-a.

I stečajni upravitelj Branko Morić izrazio je zadovoljstvo razvojem situacije u tvornici.

–  Skupština vjerovnika jučer je donijela odluke koje su bitne za daljnji postupak, a to je da TLM Aluminium ne može samostalno nataviti poslovanje, a s obziriom da ne može samostalno nastaviti poslovanje, to znači da mora ići u unovčenje imovine.  U procesu unovčenja predviđena je procedura koja može trajati do godinu i pol dana, a da se ne bi gubilo vrijeme,  to razdoblje smo premostili ugovorom o zakupu, tako da zainteresirani kupac može već sada početi radit – objasnio je Morić današnju primopredaju tvornice.

Sva imovina TLM-a je pod založnim pravom banaka, tako da će se prodavati po pravilima ovršnog postupka, a po odredbama stečajnog zakona, kao cjelina, jer ukoliko bi se prodavala u dijelovima, doveli bi u pitanje proizvodnju i zapošljavanje. – Vrijednost imovine procijenjena je od sudskih vještaka na oko 620 milijuna kuna,  a prema stečajnom zakonu, ako nema kupaca, pokušat će se prodati u četiri kruga.  Vjerujem da će se okončati prije, ali možda bude i više zainteresiranih.  Nikad se ne zna – rekao je Morić.

Branko Morić daje izjavu nakon primopredaje (Foto: Tris/H. Pavić)

Branko Morić daje izjavu nakon primopredaje (Foto: Tris/H. Pavić)


VEZANE VIJESTI