Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA
Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine

Rijeka proglašena Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine

U drugom krugu natjecanja Rijeka je svojim programom za europsku prijestolnicu kulture pobijedila Pulu, Osijek i Dubrovnik. Spomenuta četiri grada ušla su u uži krug izbora od ukupno devet prijavljenih hrvatskih gradova. Proglašenje je organizirano u četvrtak navečer pred novinarima u zagrebačkom muzeju Mimara.

rijeka

Dvanaest stručnjaka (deset stručnjaka iz četiri Europske institucije i dva nacionalna stručnjaka) povjerenstva kojim je predsjedao Steve Green iz Europske komisije tako je donijelo konačnu odluku čime je program naziva “Rijeka 2020 – Port of diversity” (Rijeka 2020 – Luka različitosti) odnio prevagu nad ostalim gradovima u užem izboru.
Glavne teme programa “Luke različitosti” su Voda, Rad i Migracije. Koncept tematizira pitanja rada i prava na rad, prava na različitost, pitanje ekološke održivosti kao goruće teme i ugrožene fundamente Hrvatske i Europe.
Taj pobjednički koncept koji je trebao Rijeku sagledati izvan uobičajene percepcije grada razvio je tim u sastavu: Mani Gotovac, Ingeborg Fuellep, Slaven Tolj, Marin Blažević, Oliver Frljić, Idis Turato i Kristijan Benić. U razradi i razvoju koncepta koji je trajao od listopada 2013. do lipnja 2014. dogovoreno je i ostvareno partnerstvo s čak 150 europskih ustanova, udruga, umjetnika, sveučilišta i gradova.
Ono što je važno napomenuti jest da je u realizaciji sudjelovao i veliki broj zaniteresiranih građana Rijeke koji su svoj doprinos dali kroz javne rasprave, okrugle stolove, radionice, kao i online konzultacije kao i otvorenog javnog natječaja.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI