Neovisni novinarski portal
18.1.2021.
POLITIKA
Reakcije na najavu poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Reakcije na najavu poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

kartica

Predstavnici udruga umirovljenika i pacijenata, oporbene ali i koalicijske stranke, oštro su se usprotivili najavi ministra zdravlja Daria Nakića o povećanju cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna od 1. svibnja. Ocijenili su kako je riječ o novom udaru na građane, a posebno na umirovljeničku populaciju.

Obrazlažući odluku da se od 1. svibnja poveća cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, ministar zdravlja Dario Nakić rekao je kako je to jedna od mjera koja će dovesti do povećanja prihoda zdravstvenog sustava.
– To je mjera koju smo, na žalost, morali donijeti. To nije naš izbor, naš izbor bio bi, ako mene pitate, da ne moramo ništa plaćati za dopunsko osiguranje ali, nažalost, to nije moguće i morat ćemo povećati stopu za one koji plaćaju dopunsko da bi 900.000 naših građana, a to su učenici, studenti, umirovljenici s malim mirovinama, darivatelji organa i krvi, i dalje mogli dobivati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu – izjavio je Nakić.
– Mjera je nužna zbog velikih gubitaka u sustavu koji dosežu 2,5 milijarde kuna i predstavljaju veliku financijsku nestabilnost – obrazložio je ministar Nakić.

MUH: Povećanje dopunskog osiguranja novi udarac za umirovljenike

Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) i Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u četvrtak su se oštro usprotivili najavama povećavanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, upozorivši da bi to bio novi težak udarac za najstariju populaciju te traže da se taj prijedlog povuče i nađe drugo rješenje koje “neće dalje osiromašivati već osiromašene umirovljenike”.
– To je udar i na kompletan zdravstveni sustav i na socijalnu državu. Umjesto socijalne osjetljivosti, pod utjecajem raznih privatnih lobija, ovakvi potezi samo nagovještavaju i neprihvatljivu privatizaciju u zdravstvu po kojoj će samo bogati imati punu zdravstvenu skrb, a siromašni neće imati ni elementarnu – rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić.
Matica i Sindikat upozoravaju da su mirovine već sada toliko niske da mnogi umirovljenici jedva preživljavaju i ne mogu podnijeti dodatne troškove.
– Prema najnovijem usklađivanju mirovine su porasle za svega 11 kuna u prosjeku, a sada im se kroz dopunsko zdravstveno osiguranje najavljuje oduzimanje 19 kuna, što znači da mirovine i dalje drastično padaju, a sve veći broj umirovljenika postaje puka sirotinja – kazao je Kovačić.
Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović ocijenila je da ministar zdravlja Dario Nakić nema socijalne osjetljivosti i nije čovjek dijaloga već je solist i šteti vladi.
– Ministru zdravlja jedini je problem da li će imati pravno moguće okolnosti kako bi već od 1. svibnja uveo povećanu cijenu dopunskog osiguranja. Mi tvrdimo da ih nema jer je prije točno deset dana usvojen proračun koji podrazumijeva gotov proračun za zdravstvenu riznicu – istaknula je Petrović.
Matica i Sindikat potpisali su danas sporazum o suradnji, a jedan od zajedničkih zahtjeva prema Vladi bit će i da svi koji imaju mirovine ispod 2700 kuna ne plaćaju doprinos, da se dodatno zdravstveno osiguranje ukine do sljedećeg rebalansa proračuna ili proračuna te da se omogući da u Upravnom vijeću HZZO-a sjede dva predstavnika umirovljeničkih udruga.

 

Foto Hina/ Dario GRZELJ

Predsjednik MUH-a Josip Kovačić i predsjednica SUH-a Jasna Petrović/Foto Hina/ Dario GRZELJ

Udruga pacijenata: Zdravstvo samo za bogate?

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje drži kako je odluka o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja, koja je došla kao “grom iz vedra neba”, usmjerena protiv siromašnih građana, a to je većina stanovnika Hrvatske.
– Poskupljenje dopunskog osiguranja, najave o uvođenju nadstandarda i dodatnog zdravstvenog osiguranja koje bi bilo prepušteno privatnicima samo potvrđuju strah pacijenata da će zdravstvo biti dostupno samo bogatima, a da će siromašni koji trebaju zdravstvenu skrb biti stavljeni u drugi plan – kazao je Drlje.

Koalicijski partner BUZ protiv poskupljenja

Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika ne slaže se s povećanjem cijene police dopunskog osiguranja i ističe kako BUZ, kao članicu Domoljubne koalicije, o tome nitko nije pitao za mišljenje.
– Ako su to reforme, onda jadna nam majka – komentirao je Špika te najavio kako će  pokušati razgovarati sa čelnikom HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislavom Karamarkom, iako,dodao je Špika, komunikacija unutar Domoljubne koalicije nije na nekoj razini.

Hrvatski laburisti: Socijalna neosjetljivost Vlade

Hrvatski laburisti – Stranka rada također osuđuje najavu poskupljenja police  te  pozivaju resornog ministra da odustane od dodatnog udara na ionako niski standard građana.
– Ostvari li se najava ministra Nakića, bit će do dokaz posvemašnje socijalne neosjetljivosti Vlade Tihomira Oreškovića koja gubitke u zdravstvenom sustavu nastoji riješiti preko leđa već osiromašenih građana, ali i uvod u privatizaciju, odnosno, ‘amerikanizaciju’ hrvatskog zdravstva – ocjenjuju u priopćenju Hrvatski laburisti.

– Zdravstvo u Hrvatskoj očito se priprema za potpunu privatizaciju tako da će biti dostupno samo bogatima, a siromašnima, među kojima se nalazi najveći broj radnika i umirovljenika, ostaje zaključak da je ustavna odredba po kojoj se ‘svakome jamči pravo na zdravstvenu zaštitu’ mrtvo slovo na papiru u sve manje socijalnoj državi – smatraju Laburisti.

hsu-hrelja

Predsjednik stranke i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja/Foto: Hina/ Dario GRZELJ

 

HSU: Povećanjem police dopunskog  pogoduje se privatnim osiguravateljima

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izjavio je u četvrtak kako je ministar zdravlja Dario Nakić, najavom povećanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja pokazao da je  jako zabrinut nad sudbinom privatnih zdravstvenih osiguravatelja, a na teret neprofitnog i sveobuhvatnog zdravstvenog osiguranja koje provodi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).
– HZZO ima 1,6 milijuna osiguranika koji uredno plaćaju dopunsko osiguranje 70 kuna mjesečno, naplativost iznosi 98 posto, a posljednje dvije godine dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a posluje pozitivno bez obzira na dug države – rekao je Hrelja na konferenciji za novinare.
Država je dužna,kazao je Hrelja, osiguravatelju platiti dug za 2015., dopunsko osiguranje za 975 tisuća osoba, ali ne tako da poveća police dopunskog osiguranja onima koji te police uredno plaćaju.
Hrelja stoga drži da ministar zdravlja pokušava u interesu privatnih osiguravatelja uništiti dopunsko zdravstveno osiguranje HZZO-a kao zadnju instituciju socijalne i međugeneracijske solidarnosti u Hrvatskoj, koje svima omogućava jedinstvenu cijenu dopunskog osiguranja, a ne da stariji od 65 godina kod privatnika moraju plaćati policu dopunskog od 150 kuna.

SDP: Nema razloga za povećanje participacije

Iz SDP-a pozivaju Vladu da ne provede odluku o povećanju participacije za dopunsko zdravstveno osiguranje, jer neće dovesti do bolje i kvalitetnije zdravstvene usluge, nego će smanjiti socijalnu sigurnost građana, a umirovljenike dovesti ispod granice siromaštva.
– Hrvatska mora ostati socijalna država i reforme koje moramo provoditi ne smiju ugroziti socijalnu sigurnost građana, jer samo zdravi radnici mogu biti i produktivni, a ako si ne mogu priuštiti zdravstvenu zaštitu što je temeljno ustavno pravo, kako mislimo graditi socijalnu državu –upozorio je saborski zastupnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na konferenciji za novinare.
– Prema našim izračunima sada i ubuduće nema razloga za povećanje participacije prema građanima i postoji niz reformskih mjera u sustavu zdravstva koje stoje na raspolaganju ministru Nakiću i Vladi koje mogu provesti kako bi se teret neracionalnosti u zdravstvu maknuo kroz refromske mjere, a ne da se teret neracionalnosti prebaci na građane – istaknuo je saborski zastupnik i bivši ministar zdravlja Siniša Varga Varga.
Ministarstvo zdravlja, odnosno HZZO, raspolaže s doprinosima sve zajedno s oko 23 milijarde kuna i to je  uz postojeću razinu zdravstvene zaštite i provedbu reformskih mjera, za sada dostatna količina novca i ne treba se dodatno opterećivati građane, naglasio je Varga.
HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Saborski zastupnci SDP-a Mirando Mrsić i Siniša Varga/Foto:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

HZZO: U 2015. država nije pokrila dopunsko osiguranje na teret proračuna

Prošle je godine država HZZO-u uplatila manje od polovice iznosa kojim proračun pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje za osjetljive skupine građana, objavio je u srijedu HZZO i, na medijske upite o poskupljenju police, objasnio da procedura za poskupljenje počinje tek kad stigne takav nalog od Ministarstva zdravlja.
HZZO je u priopćenju kojim odgovara na medijske upite o poskupljenju dopunskoga zdravstvenog osiguranja naveo da je broj valjanih polica 2.471.301, od čega je 881.779 na teret državnog proračuna za siromašnije građane, branitelje i ostale osjetljive skupine.
“Točno je da se iz proračuna ne dobivaju sva financijska sredstva koja bi trebala biti dobivena za pokrivanje prava koja je država dala osjetljivim skupinama. Za spomenuti broj polica na teret državnog proračuna trebalo bi HZZO-u biti uplaćeno 815 milijuna kuna, a država mu je 2015. godine uplatila 365.776.982,88 kuna”, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću HZZO-a.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI