Neovisni novinarski portal
6.3.2021.
POLITIKA / UKRATKO
Prva tribina “Građanski sat u obranu demokracije!”

Prva tribina “Građanski sat u obranu demokracije!”

gradjanski sat 1

Na slici Oliver Frljić, Dragan Zelić, Marina Škrabalo, Urša Raukar i Neven Šantić/Foto: HINA/ Miljenko KLEPAC

Zalažemo se za prostor u kojem možemo biti različitih frekvencija i boja, ali u dijalogu i bez straha od prisile, etiketiranja i toga da će nam biti oduzeto ono što smo pokušali izboriti, a to je demokratska Hrvatska i takvo društvo.

Prva tribina u organizaciji Platforme 112 i Antifašističke lige Hrvatske naziva “Građanski sat u obranu demokracije!” održana je u petak u Rijeci. Slični skupovi, kako je najavljeno, održat će se širom Hrvatske kako bi se spriječilo aktualno urušavanje građanskih i medijskih sloboda.

Niz tribina pokreće se da ne bi bilo kasnije prekasno za djelovanje, kazala je Marina Škrabalo iz Gonga .

– Zalažemo se za prostor u kojem možemo biti različitih frekvencija i boja, ali u dijalogu i bez straha od prisile, etiketiranja i toga da će nam biti oduzeto ono što smo pokušali izboriti, a to je demokratska Hrvatska i takvo društvo – istaknula je Škrabalo.

O aktualnoj situaciji govorili su glumica Urša Raukar, Dragan Zelić iz Gonga, novinar Neven Šantić i kazališni redatelj Oliver Frljić.

Najavama ugroze demokracije mora se suprotstaviti, kazao je Dragan Zelić, dodavši kako zaštitu demokracije treba provoditi dugoročno, među ostalim i reformom obrazovnog sustava u kojem će biti mjesta za građanski odgoj.

– Događa se srozavanje svih dosegnutih standarda te udar na neovisne demokratske institucije i medije.To nas zabrinjava i šalje poruku da moramo dignuti glave i progovoriti – rekao je Zelić.

gradjanski sat 3

Urša Raukar: Hasanbegović nije pao s neba/Foto:HINA/ Miljenko KLEPAC

 

Za ministra kulture Zlatka Hasnabegovića, Urša Raukar je ocijenila da on kontinuirano proteklih 20 godina iskazuje iste izrazito ekstremističke stavove vezane uz NDH. Navela je da su se kulturnjaci samoorganizirali i pokrenuli potpisivanje peticije da se Hasanbegovića smijeni te nekoliko tisuća potpisa uputili predsjedniku Vlade, i očekuju sastanak ili njegov odgovor. Dosad nismo dobili odgovor, rekla je, dodajući da je nužno razgovarati s premijerom Oreškovićem jer, kako je istaknula, on nije živio u Hrvatskoj te nije dovoljno upućen u što se sve ovdje događalo.

– Hasanbegović nije pao s neba, njegovo postavljanje je vrlo brižljivo isplanirao Tomislav Karamarko i to, vjerujem, s vrlo jasnim planom, a to je da se preko Ministarstva kulture udari na medije, civilno društvenu scenu te da se tim blitzkriegom dovede državu u situaciju totalitarizma – ocijenila je Raukar i dodala da se građani trebaju organizirati na sve načine za spas vrijednosti društva.

Oliver Frljić je, nastavljajući o Hasanbegoviću, rekao da bi svih pet intendanata HNK trebalo zaustaviti rad svojih kuća dok se ministar ne smjeni te da bi to bilo vrlo učinkovita mjera građanskog otpora. Ocijenio je da je vrlo opasna sistematičnost kojom Hasanbegović radi od imenovanja, a to je nastojanje da se “počiste svi kritički glasovi zbog Vladina straha”.

Izrazio je čuđenje, kako je naveo, “opsesivnošću kojom se pojedini političari bave njime”, podsjetivši da je Tomislav Karamarko u predizbornoj kampanji najavljivao da će ga smijeniti s intendantskog mjesta.

Novinar Neven Šantić je rekao da svaki napad na medije treba shvatiti ozbiljno te da treba prestati sa smjenama na HRT-u.

Na tribini je, među stotinjak građana, bio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je rekao da će se mnogo vremena morati utrošiti da se stanje poboljša i to zbog toga što je društvo dosad premalo poduzimalo da se očuvaju demokratske vrijednosti.

– Zar Karamarko radi nešto drugo nego što je obećavao u predizbornoj kampanji? – upitao je Obersnel.

gradjanski sat 2

Građanski sat u Rijeci/Foto:HINA/ Miljenko KLEPAC

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI