Neovisni novinarski portal
16.6.2021.
KULTURA
Pričigin: Danas počinje deseti Festival pričanja priča u Splitu

Pričigin:
Danas počinje deseti Festival pričanja priča u Splitu

pricigin3

Ovaj tjedan Splitom će ponovno zavladati dobre priče. “Pričigin” će danas, u utorak 29. ožujka, u 18.30 sati u amfiteatru Doma mladih otvoriti direktor festivala prof. Petar Filipić i umjetnički direktor festivala Renato Baretić. Nakon otvaranja slijede dva programa za ljubitelje dobre priče.

Tradicionalni program “Hrvatski pisci pričaju”, održava se odmah nakon otvorenja u 19.30 sati u istom prostoru. Program, kao i prethodnih godina, moderira i vodi Patricija Vodopija, moderatorica Bookvice, jednog od najpopularnijih, a vjerojatno i  najposjećenijeh događanja na književnom planu u Hrvatskoj. U sklopu ovog programa, Patricija Vodopija će ugostiti neke od najpoznatijih hrvatskih pisaca: Emira Imamoviæa Pirkea, Zrinku Pavlić, Rujanu Jeger, Marinka Koščeca, Zorana Krušvara, Gordana Nuhanovića i Nenada Stipanića. Gosti će prièati na temu „Desetka“ u duhu desete obljetnice festivala.

Nakon glavnog programa, večer se nastavlja u istom prostoru u 21.30 sati uz autorsku večer Zijaha Sokolovića na temu Zike virus. Program moderira i vodi dugogodišnji prijatelj i gost Pričigina, novinar i književnik, Emir Imamović Pirke. Na sve programe festivala, ulaz je slobodan.

Kompletan program Pričigina (Split 29. ožujka – 2. travnja 2016.):

Prvi dan, utorak 29. ožujka 2016.

● 18.30 –  amfiteatar Doma mladih (MKC): Otvaranje Desetog Pričigina
Voditelji Petar Filipić i Renato Baretić.

● 19.30 – u istom prostoru: standardni program Hrvatski pisci pričaju. U prigodi desete obljetnice Pričigina tu je svojevrsna “ne-splitska” reprezentacija onih koji su u proteklih devet godina nastupali i osvajali pričama.
Tema: “Desetka”
Gosti: Emir Imamović Pirke, Zrinka Pavlić, Rujana Jeger, Marinko Koščec, Zoran Krušvar, Gordan Nuhanović i Nenad Stipanić.
Izbor gostiju i moderacija programa Patricija Vodopija.

● 21.30 –  u istom prostoru: Autorska večer Zijaha Sokolovića.
Naslov: “Zike virus”
Moderator: Emir Imamović Pirke

Drugi dan, srijeda 30. ožujka 2016.

● 18.30 Klub Quasimodo: specijalno gostovanje: Spikigin u gostima – “Selo na životu”.  Zagrebačku pripovjedačku manifestaciju, svojevrsno čedo Pričigina, svojim pričama predstavljaju Siniša Labrović i voditelj – pokretač Spikigina Kruno Lokotar

● 19.30 – amfiteatar Doma mladih (MKC): Splitski pripovjedači koji su, nastupajući u različitim programima, kategorijama i ulogama, pomogli graditi festival pričanja u svome gradu.
Tema: “Desetka”
Izbor gostiju i moderacija programa: Marijo Glavaš
Gosti: Eda Vujević, Aleksandra Kardum, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Belmondo Miliša i Ante Tomić.

● 22.00 –  kavana hotela Bellevue. Autorska večer Mira Gavrana.
Tema: “I u drami ima komičnih priča”
Moderator: Jasen Boko

Treći dan, četvrtak 31. ožujka 2016.

● 19.30 – amfiteatar Doma mladih (MKC): u programu Lijepa vaša nastupaju eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države, pače – iz susjedstva. Za svečarsku prigodu, dolaze oni koji su svojim nastupima na proteklim Pričiginima pobrali najviše aplauza publike.
Tema: “Desetka”
Izbor gostiju i moderacija ovog tradicionalnog druženja i ove su godine, naravno, u rukama Krune Lokotara.
Gosti: Rumena Bužarovska (Makedonija), Tanja Mravak (Hrvatska), Dušan Čater  (Slovenija),  Ozren Kebo i Ahmed Burić (BiH).

● 22.00 – kavana hotela Bellevue:  Autorska večer Sinana Gudževića.
Tema: “Građa za Pričigin”
Moderator: Predrag Lucić

Četvrti dan, petak 1. travnja 2016.

● U kavani “Semafor”, u samom centru grada, kroz cijeli se dan odvija tradicionalna Burza pročitanih knjiga pod motom “Knjige na vagu, knjige na metre” – koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti. Sve knjige koje preostanu na štandu ove ćemo godine donirati  romskoj knjižnici “Kalje alu Bajaš – Romski put” iz Kutine.

● 19.30 – amfiteatar Doma mladih (MKC): Deseta godina Pričigina prilika je da reperi još jednom ispričaju svoje priče.
Naslov: “Repigin”
Nastupaju: Vojko Vrućina i Ivo Sivo (“Dječaci”); Scriptor, Jantar i Kali (“Oni”), Žuvi i Phlagma (beatbox).
Izbor gostiju i moderacija: Saša Antić (“TBF”)

● 22.00 – kavana hotela Bellevue:  Večer Nikolićâ i romskih priča
Tema: “Poso-kuća, kuća-poso…”
Moderator: Nebojša Lujanović
Sudionici: Željko Nikolić, Stanoja Nikolić, Dragan Nikolić i Drago Nikolić.

Završni dan, subota 2. travnja 2016.

● 11.00 – Gradsko kazalište mladih:  dječji program pričanja na čakavštini, PriČAgin. Voditelj: Ivan Tokić. Nastupaju učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju.

● 12.00 – Hotel „Park“: U terminu „strukovnih“ priča predstavit će se splitski piciginaši.
Tema: “Tajna veza picigina i Pričigina”
Izbor gostiju i moderacija programa: Ivica Vrandečić, predsjednik Ekološkog društva “Picigin Bačvice”
Sudionici: članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice.

● U Semaforu se nastavlja Burza pročitanih knjiga. Pozvani su svi ljubitelji i vlasnici knjižnih primjeraka da ponesu odabrane – one od kojih se mogu i žele odvojiti – te da ih ponude u zamjenu za istu kilažu (ili metražu) literature.

● 18.00 – Prokurative:  snimanje “Decenijske fotografije”.  Pozvani su i dobrodošli svi suradnici, sudionici i prijatelji Pričigina, s naglaskom na vjernu publiku, bez koje festival ne bi mogao doživjeti deseti rođendan.

● 19.00 – kavana hotela Bellevue: u priredbi pod nazivom Pričigin narodu, već prema tradiciji, sudjeluju svi dotad preživjeli i zaostali sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika. Tema je ista kao i prethodnih godina: “Priče o sreći”. Svaka priča može trajati maksimalno pet minuta, a na znak zvona voditelj (Damir Duplančić s Radio Dalmacije, autor kultne “Izgubljene generacije” i “Bestfelera”) uzima mikrofon i dodaje ga sljedećem zainteresiranom pripovjedaču.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI